Når astronomiske høyder

Plateanmeldelse: Lars Winnerbäck – «Neutronstjärnan» (album, 2023)

Jeg skal innrømme at jeg umiddelbart rynket litt på nesen da jeg hørte lydbildet på den nye Winnerbäck-skiva og noterte at det er Joakim Berg og Martin Sköld fra Kent(!) som har produsert. Berg har selvsagt stått for en rekke produksjoner siden Kent la opp og jeg har vært passe lunken til mye av det han har gjort både i de siste årene med bandet og post-Kent.

På forrige Winnerbäck-plate fikk vi et renere, la oss kalle det et mer tradisjonelt lydbilde som på en måte har vært grunnstammen i Winnerbäcks produkjsoner; folkrock i skjæringspunktet mellom svensk visetradisjon og heartlandrock. I Berg & Sköld sine hender kommer pop-elementet mer til sin rett. Ikke at det nødvendigvis bare er negativt, for la oss starte med platas gullklump, «Nåt som verkligen är bra».

Den rustne røsten til Winnerbäck er selvfølgelig fortsatt der, og kontrasten til Berg sin autotunede koring blir et overraskende og stilig element. For ikke å snakke om det artige synth-riffet som fungerer som mellomspill, merkelige element i Winnerbäcks katalog, men det fungerer verkligen! Det blir direkte rørende på sitt beste, og jeg innser at det er det nostalgiske poputtrykket som treffer meg så hardt.

«En lampa i mässing» og «Vad gör det om hundra år» kler begge det nye soundet ganske godt. «Rosor & champagne» er en potensiell Winnerbäck-klassiker på pophimmelen. Få har evnen til å sette de rette ordene på hverdagen, kjærligheten og voksenlivet som Winnerbäck kan:

/ Här kommer rosor och champagne / Här kommer 90-talsmusiken / Älskling, det är du och jag / Håll mig genom kvällstrafiken / En kylig vind som säger / Att nånting börjar gå mot sitt slut / Här kommer välkomstdrinken / Kom, vi har gjort det här förut / Här kommer rosor och champagne / Och gamla, trötta traditioner / Jag vet inte varför jag försöker / Bland snittar och konversationer/ Ska vi prata om vår ålder / Eller barnen, hur dom sover / Eller hur jävla finfint det är / Att ingen röker inne längre

Tittellåten og «Vår tid» er begge Winnerbäck-kanoner. Sistnevnte er koloss av en avslutning på dette albumet, med sitt klassiske With Or Without You-oppbygging og Joakim Berg som synger refrenget. Det er bare å svelge klumpen i halsen og gi seg hen til lydbildet, og la de vakre melodiene og de nostalgiske tekstene omslutte deg. Det er som en drøm. 

En nøytronstjerne beskrives som en sluttfase i en stjernes liv, men det ender ikke her, Lars; magnetfeltet og gravitasjonsfeltet til nøytronstjernen kan være én billion ganger sterkere enn på Sola og temperaturen omkring hundre millioner grader celsius. Så det så.

Link til Popklikks anmeldelse av forrige Winnerbäck-plate.»: Nok en bauta av en plate – Popklikk

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 190