Når pop møter power

Lucky
Lucky

Plateanmeldelse (Retro): Nada Surf – Lucky (2008)

Tiårsjubilanten er ikke snauere enn at den åpner med et ekte hattrick for så å avslutte med en låt selv vaktmester Gorgon begynner å sippe av. De får det med andre ord til, guttene i Ikke-bandet. Nå skal det sies at «Lucky» til tider fremstår som så strømlinjeformet at låtene glir litt for lett over i hverandre, men det faktum at melodiene triumferer gang på gang retter opp det meste.

Nada Surf er og blir et vaskeekte popband som tråkker i fotsporene til band som Teenage Fanclub, Fountain Of Wayne og Weezer. Nydelige harmonier, gitarpøs og elegante basslinjer er hovedingrediensene i bandets velklingende musikkoppskrift.

2F5AB601-49BC-43D7-A19D-39EA5165D2D6Åpningslåtene «See These Bones», «Whose Authority» og «Beautiful Beat» forvandler vår noe kaotiske verden til et paradis fylt av hengekøyer, limonade og mokkabønner.

Særlig tredje mann i rekke, «Beautiful Beat», borer seg fast i kroppen som en barkebille på speed. Et herlig piano trekker låta opp etter seg til et utsiktspunkt der luften er så sprø og voluminøs at man nå og da må gispe etter pusten. Har du glemt Stratosen hjemme, er «Beautiful Beat» en fullgod erstatning.

«See These Bones» har et vemodig drag over seg, som kombinert med den fengende melodien får lytteren til å tenke på det som en gang var. Nostalgi med noe attåt. Singelen «Whose Authority», den kanskje mest umiddelbare låta på «Lucky», sender tankene til de glade skottene i Teenage Fanclub og deres legendariske album «Songs From Northern Britain».

Blandingen av øspøs og neddempede partier i «Weightless» fungerer også utmerket. Noe som også kan sies om den deilige balladen «Are You Lightning».

Siste mann ut, «The Film Did Not Go Round», treffer midt i blodpumpa. Uten at jeg helt skjønner hvorfor. Men den enkle musikalske oppbygningen, den rørende teksten og de flotte harmoniene er nok til å sende meg utfor det magiske stupet jeg alltid søker i min jakt etter god musikk. Det enkle er som alltid mer enn godt nok.

Liker du denne skiva, er det bare å stupe inn i katalogen til Nada Surf med eller uten badehette. Ingen ting å takke for. Gleden er på Popklikks side.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1671