Neil Youngs leirbål

1763DC74-DE61-4EAF-BF6E-9EDCBE275408Neil Young: «The Fireside Sessions 1-4» (filmer, 2020)

 Der tiden står stille. Og ser ut til å ha stått stille lenge. Tar det fem minutter å feste det munnspillet til hesteskoen, så la det gjøre det. Her er det ikke tempo og støy som gjelder. Vi blir invitert helt hjem til Neil Young. Vi kommer nærmere enn noen gang tidligere.

Neil Young har gjennom sitt NY Archives laget en unik app og hjemmeside for fansen og andre interesserte. Da hans drøm om høyoppløst lyd i Toblerone-format, Pono, kollapset, gikk han for noe annet. På NY Archives kan man strømme alle Neil Young-album med høyoppløst lyd.

Men NY Archives er så mye mer enn det. Her kan man se både tidligere uutgitte og nye konsertfilmer i topp kvalitet. Den tidligere litt sky artisten inviterer fansen til å stille spørsmål og komme med kommentarer til musikk, ja, det har også vært en opphetet diskusjon om politikk. Og Neil svarer, og den tidligere så egenrådige artisten—ja, han er det nok til en viss grad fortsatt—lar seg påvirke av forslagene som kommer om nye utgivelser.

Men så var det «Fireside Sessions». Den ser man selvsagt via NY Archives. Jeg får raskt tilføye at jeg har et årsabonnement til en relativt billig penge, og at det har variert litt hva man har anledning til uten dette abonnementet.

1E23D0DB-46A4-4862-8F70-1DDFB0F19989

Som så mange andre, lever Neil og kona, Daryl Hannah, i isolasjon i sitt hjem, og som så mange andre har de måtte endre på planene sine. På NY Archives ligger nå fire filmer hver på 30-40 minutter med Neil Young der han bokstavelig talt synger sanger for oss, rundt leirbålet ute eller inne i stua. Daryl Hannah har filmet og redigert.

Neil har gravd dypt i materialet, og vi har fått mange flotte sanger som sjelden eller aldri blir fremført fra scenen. Blant disse sangene er personlige favoritter som «Little Wing», «Razor Love», «On The Beach», «See The Sky About To Rain», «Through My Sails», «New Mama», og låten med den passende tittelen,«World On A String. Eller hva med «Homefires» og «Love Art Blues» som ikke er å finne på ordinære Neil Young-album? For øvrige låter som så langt er fremført i denne serien, kan man se spillelisten nederst i saken.

Noe av det som er fint med «The Fireside Sessions», er at ofte skinner litt uventede sanger sterkest. Flere av de litt svakere låtene på albumet «Silver And Gold» (2000) er fremført med stort hell. Neil synger lavmælt og flott enten det er fra pianokrakken med hund liggende i bakgrunnen eller han har med seg gitaren. Samlet gir «The Fireside Sessions» enda et unikt kapittel om Neil Young.

Neil lover at vi skal få komme på besøk igjen. NY Archives skriver han: «The Sessions will continue. They’re good for all of us. I hope we don’t run out of songs but probably that would take a long time. These songs are for all of us, left, right, in between. ALL. We are stronger together». Dette sier mannen som ble amerikansk statsborger for å kunne stemme mot Donald Trump.

Neil har også planer om flere slipp fra det fantastiske arkivet sitt dette året. Nærmest i køen ligger det tidligere uutgitte albumet «Homegrown» opprinnelig planlagt for utgivelse i 1975, nå planlagt for utgivelse 19. juni i år. Et album som var for personlig for 45 år siden. Nå ser det ut som slikt betyr lite for Neil, dessuten har det gått 45 år. Neil Young-fansen er den heldigste musikkfansen i verden!

Her kan du høre på spillelista med låtene (Spotify)

Tormod Reiersen
Tormod Reiersen
Artikler: 81