Nesten uten dødpunkter

Butterfly House
Butterfly House

Plateanmeldelse (Retro) : The Coral – «Butterfly House» (2010)

Med lett psykedeliske «Butterfly House» leverte britiske The Coral det som trolig er bandets karrierehøydepunkt så langt. Og selv om bandets nye singel, «Sweet Release», er særdeles bra, spørs det om langspilleren som kommer i løpet av året makter å produsere like vakre sommerfugler.

På «Butterfly House, som ble sluppet i 2010,  allierte bandet seg med John Leckie, produsenten som har jobbet med blant andre Simple Minds, Magazine, The Stone Roses, Radiohead, The Verve og My Morning Jacket. Noe som har resultert i et lydbilde som gir assosiasjoner til myke tepper og Fred Perry-skjorter med håndbroderte psykedeliske bølgemotiver.
Et klokt valg, med andre ord.
I mangt og meget minner The Coral om Liverpool/Manchester band som The Stone Roses, The La’s og Shack. Band som har hentet mye inspirasjon fra 60-tallet og britiske band som The Small Faces og The Beatles. Når det er sagt; The Coral er utvilsomt også influert av vestkystrock ala The Byrds, Buffalo Springfield, Love og The Beach Boys. Garderoben for harmonier er med andre ord fullstappet.
At tankene også vandrer til Simon & Garfunkle og Richard Hawley på nydelige «Falling All Around You», er med på å understreke at The Coral med stor sannsynlighet hadde solgt en haug med plater om de hadde etablert seg mot slutten av 60-tallet da Spotify og Tidal kun levde i hodet på den ubevegelige beveger.
«Butterfly House» er et uhyre jevnt album nesten uten dødpunkter. Om jeg har noen innvendinger må det være at enkelte av låtene blir i overkant like.Men skitt av, tanken på at modgeneralen Paul Weller trolig vil slå hjul foran stereoanlegget når han hører låter som «More Than A Lover», «Roving Jewel», «Walking In The Winter», «Sandhills», «Two Faces», «1000 Years» og foran nevnte «Falling All Around You», gjør det enkelt å konkludere med at dette er en aldri så liten solskinnshistorie av en plate.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1671