Nok en deilige plate fra Bo Kaspers Orkester

Plateanmeldelse: Bo Kaspers Orkester – «Landet vi ärvde» (album, 2023)

 Det skal de ha, svenske Bo Kaspers Orkester, de holder stand. Det begynner virkelig å bli en stund siden debutplata «Söndag i sängen» (1993), 30 år faktisk. Mange forbinder Bo Kaspers med kombinasjonen jazz og rock, og bandet har på mange måter vært tro mot sjangeren, selv om de i de senere år (fra 2006) har nærmet seg voksenpopen. Vi kommer tilbake til det.

Tekst: Jon Erik Eriksen

Kontinuiteten i bandet har også vært svært god og besetningen teller selveste Bo Kasper Sundström (gitar, trompet), Fredrik Dahl (trommer), Michael Malmgren (bass) og Mats Schubert (tangenter og gitar). Gitaristen Lars Halapi var medlem i gruppen fra 1991 til 1996. Sjefen sjøl har gitt ut fire soloskiver under navnet Bo Sundström, men han er nok mest kjent for sin rolle i Bo Kaspers Orkester.

Og for en katalog de har opparbeidet seg(!), for en settliste å velge i når de skal ut på turné(!) og for et gjennomført profesjonelt band! Jeg har opplevd å se Bo Kaspers på festival hvor de har spilt fletta av de andre bandene, og jeg har stått lamslått med frysning på ryggen og klump i halsen av «Vi kommer aldrig att dö». 

De fleste har nok også fått med seg den magiske duetten «Håll ut» (2015) med Christel Alsos (fra Fauske!) som fortsatt går sin seiersgang på radio, eller 90-tallshit’ene «Det går en man omkring i mina skor» og «I botten på glaset» (begge fra debuten i 1993). 

Eller hva med «Hon är så söt», «Puss» og «Ingenting alls», «Vi tar in på hotell» (alle fra «På hotell» 1994)? Og dét bare fra de to første skivene! For ikke å snakke om alle de flotte låtene på «Amerika» (1996) og «I centrum» (1998). Det går ikke å ramse opp alle, men platene fra 2000-tallet står heller ikke mye tilbake. 

Det er bare å ta fram igjen albumet «Vilka tror vi att vi är» (2003); ikke et svakt spor i sikte!

Fra og med «Hund» (2006) skjer det saker og ting; jazzen erstattes med et mer poprockete uttrykk, uten at det går på bekostning av kvaliteten på låtene. Både denne skiva og den selvtitulerte «Bo Kaspers Orkester» (2008) holder høyt nivå.

Men karrieren når muligens en bølgedal i første halvdel av 2010-tallet. «New Orleans» (2010) er et litt anonymt album med elementer av bluegrass og bossa nova, og «Du borde tycka om mig» (2012) når heller ikke helt opp på tross av noen fine spor. I årene etter får vi et samlealbum og ei live-skive, men i 2015 gir Bo Kaspers ut «Redo att gå sönder» som blir en kommersiell opptur for gutta, ledet an av den fine singelen med Alsos.

Veien videre og selve livet fører Bo og orkestret fram til «Landet vi ärvde». Bo Kaspers er på mange måter i god form på det nye albumet, de har funnet en slags suksessformel på voksenpopen. 

Spydspissen på plata er den fine poplåten «När du landat (har jag vaknat), men låter som «Man kan undra», «Kyssar och tårar», «Vad som händer» og, ikke minst, den glimrende, orgeltunge «Vi som kom in överalt». Helt på tampen får vi servert den kun 2:12 lange «Att fånga dig», en perfekt avslutningslåt på en plate som viser at Bo Kaspers Orkester fortsatt er et band å regne med her i Skandinavia og en stolthet for landet de arvet.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1623