Norges nasjonalskald tar grep

A05E7C7A-9CC1-48AA-94FE-056AD3CC98FEPlateanmeldelse: Odd Nordstoga – «Inn i skogen» (album, 2022)

Odd Nordstoga har for lengst funnet sin plass i folkesjela her til lands, med sin musikk i skjæringspunktet mellom pop og folkemusikk. Noen vil også huske ham som frontmann i bandet Something Odd, som platedebuterte i 1997. Suksessen lot vente på seg, men Nordstoga jobbet utrettelig videre og slo igjennom så det sang med plata «Luring» i 2004, godt hjulpet av slageren «Kveldssong for deg og meg».

Oppfølgeren «Heim te mor» (2006) gjorde Odd til Norges største popstjerne. Intet mindre. Albumet «Dette landet» (2015) bød på livefavoritter som «Diesel og Bensin» og «Kunsten å gå», låter som ga Nordstoga tiltrengt pondus på festivaljobber.

Låtene på «Inn i skogen» er blitt til etter at Odd overtok et småbruk i Trysilskogen. Det er merkbart i musikken og tekstene og han er tettere på naturen enn noensinne. Skiva er dessuten spilt inn på musikkrommet i huset til Nordstoga på Lambertseter. Her debuterer Odd som produsent eget album slik at kun hans egne begrensinger setter rammene for soundet.

Resultatet er blitt en mer naken og litt råere utgave av Odd, og det kler ham. Produksjonsmessig er dette ganske langt unna de fem albumene som er produsert av Kåre Vestrheim i Propeller. På mange måter minner soundet her mer om det litt undervurderte albumet «Pilegrim» (2008)produsert av Bjørn Nessjø. Det albumet inneholdt forresten en av mine all-time-favoritter av Nordstoga, «Min eigen song», med tekst skrevet av Ragnar Hovland. Plata er kyndig miksa og mastra av henholdsvis Øystein Frantzvåg og Morgan Nicolaysen.

Ballet starter med den fine «Alt slik det var laga», som ble skrevet spesielt til NRK-serien «Fotobonden». Den fungerer utmerket på plate også, og her får vi det beste av Nordstoga, både som komponist og tekstforfatter. «Fint og beint» er nærmere folkemusikken, men framført med imponerende dynamikk. «Så lett som ingenting» har partier som Morten Abel kunne skrevet. Det er heller ikke så unaturlig siden Odd produserte for Abel i 2015 («I Fullt Alvor»).

den fine balladen «Godt nok» får vi en duett med Sigrid Aase (kjent fra bandet Hajk).«Vårløysing» har en overraskende mektig avslutning, og ender med å bli et av mine favorittspor etter noen runder i spilleren. Alt-country-låten «I går» er skivas beste låt, faktisk en av Nordstogas beste noensinne, med en forførerisk vakker melodi og gripende tekst om den tida vi lever i, omstillinga og den muligens utrygge tida vi haframfor oss. Få kan få sagt det på samme måten som Odd klarer her. Få har evnen til å se ting fra samme perspektiv. Den fine «Langt inn på skoga» er Nordstoga alene med naturen. Stemninga formidles også her slik bare Odd kan det.

Odd Nordstoga tar steget opp og produserer selv på «Inn i skogen», og han lykkes med det og bryter på ingen måte sin egen seiersgang.

Foto: promo

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205