Norges svar på Nick Cave

F0D1E21F-8EDD-4E0B-B323-734DAFF60665Plateanmeldelse: Erling Ramskjell – «Overaltover» (album, 2022)

Erling Ramskjell, tidligere kjent som artisten Æ, gir ut soloalbum nummer elleve, det tredje under fullt navnHan har ved siden av sine soloalbum også gitt ut plater med bandet Likholmen (med Stefan Sundstrøm og Ingeborg Oktober) og, helt nylig, Hva er det som spiser meg om natten (med Klish), et album vi nylig har anmeldt her i Popklikk. En skremmende god plate | Popklikk

Denne gang går han for et album hvor han gjør ni duetter. Materialet er ganske variert, men minste fellesmultiplum for alle låtene er at de som ved et trylleslag r frem det beste i Erling selv og i duettpartnerne. Blant partnerskapene finner vi både kjente og mindre kjente nordiske artister, alt fra Tromsø-rapperen Klish, via svenske Stefan Sundstrøm, rockeren Line Saus, Erlingssøster Bjørg og hans egne foreldre(!).

Det er litt av ei plate Ramskjell har prestert her. Som en Saltdalens svar på Nick Cave crooner han fram budskapet låt for låt. Han lykkes også i stor grad med den vanskelige øvelsen det er å ha med ni ulike duettpartnere på utgivelsen. Flere av sporene er arrangert med strykere (MiN-ensemblet), noe som gir plata betydelig pondus og skjønnhet. Produksjonen er for øvrig gjennomgående påkostet og smakfull.

Første låt ut er «Fri», en skamvakker duett med søsteren Bjørg Riibe Ramskjell. Åpningsstrofen minner umiddelbart om klassikeren «Unchained Melody» av The Righteous Brothers, men temaet dreier i en annen retning etter noen takter og refrenget er unikt, stort og nydelig:

/Gløm de sjøl ei stund og slepp inn verden / Sett du me litt fri / sett du me litt ut / Byr du på frelse og litt liv /sett du me litt fri

Det fortsetter ufortrødent med gangster-rap i kompaniskap med Tromsø-rapperen Klish i låten «All tid e merkelig». Igjen viser de to artistene hvor gode de gjør hverandre i dette vellykkede samarbeidet.

«Slag» er en rystende vakker duett med en sambygding, den samiske artisten Elin Oskal. I denne låten utfyller stemmene til Oskal og Ramskjell hverandre på tilsvarende måte som Cave og Minogue gjorde det i en annen kjent duett for ganske lenge siden.

«Vi vs dem» er platas rockelåt, passende nok med Stefan Sundstöm som duettpartner. «Lat som» er en lett jazza duett med Bodøs egen Eva Trones. Resultatet er blitt et av platas fineste spor, spør du meg. Tromsøbaserte Line Saus bidrar med sin særegne ogunike stemme på «Gå med me».

Sistelåten «Aldri Førr Seint» er en dialog mellom Erling og hans foreldre i form av sang. Noe du sjelden hører på plate, rørende og vakkert på samme tid. Samtidig og implisitt i teksten; en dag er det uavlatelig for seint å komme hjem.

Til så lenge gjør den bortkomne sønnen det stort ute i verden. Jeg tar av meg hatten og mere til for Erling Ramskjell og hans unike musikalske univers.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205