Nye takter i Folkets hus

Den nye LO sjefen spiller Zappa (Foto: Sissel M. Rasmussen)
Den nye LO sjefen spiller Zappa (Foto: Sissel M. Rasmussen)

Den nye lederen i LO har spilt trommer i 40 år. Han slår fortsatt fra seg i et tributeband til Zappa.

Hans-Christian Gabrielsen (49), «Hansa» blant venner, bor i Røyken kommune. Han holder til på industritettstedet Slemmestad og kjenner godt til den illeluktende røyken fra Tofte fabrikker, hvor han jobbet i sine yngre dager.

Han øver med åttemannsorkesteret på et loft i en fabrikkbygning på Åros. Musikken er blitt ganske komplisert etter at de startet bandet Zappatime i 2010.

Det er trommisen som holder hjulene i gang i et band. Trommeslageren er motoren, den sentrale personen som sitter på bakerste rad. Han kommer nesten alltid først på øving og går sist. Samtidig kan trommisene være de mest utagerende (ref: Zeps John Bonham, Whos Keith Moon).

De kan slutte over natta og dukke opp igjen når man minst venter det.

https://youtu.be/u9WMnJsZJcI

De er svært klar over sin vesentlige rolle i orkesteret. Uten trommis, ingen rock’n’ roll!

Og ja, Zappa er mer jazz enn rock. Desto mer avhengig er man av rytmeseksjonen. Hansa strekker seg 1,95 cm over jordoverflaten. Han blir karakterisert som grundig og seriøs, men med et temperament nederst i folkedypet.

Han har en gigantgrill på terrassen i boligen på Slemmestad. Kjempekoteletter blir fortært i en sky av os på verandaen i et hus han arvet fra bestefaren. Hansa hadde én seng og 13 trommer på gutterommet. OG verdens suverent mest tålmodige foreldre. Musikken ble satt på 10, trommeslagene måtte da opp på volum 12 i alle timene Hansa daglig slo stikkene knallhardt på skinnet.

Men LO lederen medgir at det blir en utfordring å holde tempo i øvingene. I hvert fall frekvensen på dem. Det blir ikke enklere å få alle til å gå i takt i årene som kommer. Han skal forhandle med ledere med kunstig intelligens som leder roboter. Han må forholde seg til arbeidsfolk som ønsker å jobbe mindre, samtidig som de skal tjene stadig mer.

Da må Gabrielsen finne frem til sine beste improvisasjonskunster fra Zappatime. Det hjelper ikke bare å være hardtslående.

Les mer i Dagsavisen

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233