Nytt album fra verdens beste Edwyn

144869D2-2B10-49BB-801A-CFEAFC17B3BFEndelig er det klart for et nytt album fra Edwyn Collins, mannen som foruten å fronte legendariske Orange Juice, er mest kjent for megahiten «A Girl Like You. Tittelen på det nye albumet er «Badbea», og slippdato er 29. mars.

Innspillingen fant sted i mannens eget studio Clashnarrow Studios i Helmsdale, Skottland.

Sean Read (Dexys) er co-produsent og plata består av 12 låter, deriblant «Outside» som du kan sjekke ut nederst i saken. 

Collins forrige album, «Understated», ble sluppet i 2013. Da Collins i 2010 ga ut «Losing Sleep», skrev vi følgende:

Når vi hører på Edwyn Collins «Losing Sleep»blir vi fremdeles først og fremst lettet og en smule rørt. For det skal ikke stikkes under en stol at vi ble svært bekymret da meldingen om Collins hjerneslag med påfølgende lammelser tikket inn i løpet av 2005.

Men Collins er en skikkelig tøffing. Mot alle odds bekjempet han lammelser i kroppen og tok tilbake språket som i en periode stort sett bestod av «yes» og «no».

At «Losing Sleep» er hakket vassere enn hans forrige plate, «Home Again», som var så godt som ferdig før hjerneslaget, forteller det meste om Collins viljestyrke, fokus og talent.

At han den gang ennå ikke var kapabel til å spille gitar; Collins er en glimrende gitarist, veies opp av en gjesteliste bestående av Collins-diggere som Johnny Marr (The Smiths), Alex Kapranos (Franz Ferdinand), Ryan Jarman (The Cribs), Roddy Frame (Aztec Camera), Romeo Stodart (The Magic Numbers), gjengen i The Drums og Paul Cook (Sex Pistols).

Låtene på «Losing Sleep» er på en og samme tid både direkte og sjelfulle. Ifølge Kapranos var Collins’ mantra: «Don’t bore us, get to the chorus». Et mantra som forløses i låter som «Do It Again», «Humble», «Come Tomorrow, Come Today», «I Still Believe In You», «Over The Hill» og «It Dawnes On Me». At vi ganske ofte tenker på Ray Davies føles litt mer enn ålright.

Når de gamle Postcard-kompisene Collins og Frame slår seg sammen på nydelige «All My Days», er det umulig ikke å bli nostalgisk og en anelse rørt.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1656