Obligatorisk før du dauer

Grøss og gru.
Grøss og gru.

De 10 (første) musikalske bud.

«Menneskene i Popklikk-redaksjonen har så mye livsvisdom og gått på sa mange smeller at det ville være direkte koko ikke å lytte når de endelig åpner kjeften», sa en av våre kunder da han prøvde å få i gang en samtale med fyren i den lokale kebab-sjappa sånn cirka klokken 03:30 forrige lørdag morgen.

Limbo
Limbo

Noe vi kan stille oss bak. Det finnes vel knapt en redaksjon i universet som gang på gang har tryna så totalt som oss, men likevel har lyktes med å våkne opp med Lazarus skrevet i panna.

Neida, vi er ikke udødelig, vi skal akkurat som deg, kjære leser, trekke vårt siste sukk en eller annen gang i fremtiden. Vi skal daue, legge på røret, vandre inn i evigheten, vandre ut av evigheten, kysse Beatrice, dra til de evige jaktmarker, kjøre en avansert utgave av the big sleep eller bare rett og slett falle om å dø.

Med dette i både for- og bakhodet, er det viktig for oss å hjelpe folk flest til et bedre liv mens de vandrer rundt her på den blå planeten. Og hva kan da være bedre enn å gi noen gode råd, kall det gjerne veiledning, om hva som er absolutt obligatorisk å høre på av musikk før man dauer?

RF
RF

Absolutt ingenting, spør du oss. Om du hører på spillelista nederst i saken, hentet fra de 10 første anbefalingene våre, er vi overbevist om at du vil dø litt lykkeligere.

Om vi vet hva lykke er? Jada. Neida. Joda. Var Abraham en kamel?

Før du hører på spillelista nederst i saken, kan du lese noen utdrag fra anmeldelsene. Øsker du å nyte hele sulamitten, kan du klikke her.

Thåström: «Skebokvarnsv. 209»

”Da jeg for noen år siden skulle kåre tiårets beste album gikk «Skebokvarnsv. 209» av med seieren. Noe som, for å bruke en av mine døtres terminologier, var et pippienkelt valg. Jeg var nemlig aldri i tvil.”  

Gun Club: «Miami»

La oss forandre verden, folkens!
La oss forandre verden, folkens!

«På «Carry Home», «Like Calling Up Thunder» og «A Devil In The Woods» høres det ut som om Jeffrey Lee Pierce har selveste jæver’n i underbuksa.»

Squeeze: «East Side Story»

«Når fløyelsstemmen til Glen Tilbrook bretter seg rundt ørene, føles det som om meningen med livet sitter på stolen ved siden av og trampet takten.»

Eldkvarn: «Limbo»

«Måten Plura med vemod og innlevelse synger om savn, anger og kjærlighetens mange valører, er tidvis så hudløs og utleverende at det er umulig ikke å bli berørt.»

Cat Stevens: «Teaser and the Firecat»

"Jarvis"
«Jarvis»

«Etter en drøy halvtime er du ferdig med «Teaser and the Firecat». Og du setter den på igjen, og igjen, og igjen. Av en eller annen grunn ble vinylen hos min eldste venn aldri leirbålaktig etter at rundetider på 33 1⁄3 truet med å slite ut anlegget.»

Robert Forster: «The Evangelist»

««The Evangelist» er noe så sjeldent som et popalbum med både kropp og sjel. Et album som berører deg på en måte kun stor kunst makter.»

Prefab Sprout: «Let’s Change The World With Music»

Joakim T
Joakim T

«Låtene på «Let’s Change The World With Music», som best kan beskrives som en salig blanding av soul, pop og gospel, er nemlig så forførende, iørefallende og eksplisitt prefabsprout’ske at svimmelheten nesten tar overhånd.»

Jarvis Cocker: «Jarvis»

«Måten Jarvis kombinerer det kommersielle og storslåtte med det mørke og merkverdige, er sjelden vare i dagens musikkunivers.»

The Only Ones: «The Only Ones»

«Bare tanken på at musikkelskere har gått glipp av sangene og stemmen til Peter Perrett og gitararbeidet til John Perry gjør meg mer enn en anelse trist.»

Pernice Brothers: « Live A Little»

«Skiva er fylt til randen av knakende gode melodier som sakte men sikkert lister seg inn i lytterens hjerne der de bygger rede og slår seg til ro.»

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1641