Oser av spilleglede og vellyd

Plateanmeldelse: The Northern Belle – «Bats in the Attic» (album, 2024)

The Northern Belle – bandet som er en bunnsolid musikalsk merkevare og fanebærer for den musikalske bølgen som av et kreativt og klokt hode ble døpt «Nordicana» – Moderne Americana med kjølig nordisk luft under vingene. De har siden singel-debuten tilbake i 2013 levert fire studioalbum som stilsikkert og med stor kunstnerisk integritet har gitt dem et hengivent publikum og oppmerksomhet både i inn og utland. Vi i Popklikk har lenge vært begeistret og brukt go’ordene i vokabularet i våre omtaler. Og det er absolutt ingen grunn til å endre en god tradisjon, er det vel?

For The Northern Belle leverer nok en gang. De fortsetter å skjemme oss lyttere bort med det de kan best: Sterke vokalprestasjoner fra frontkvinne og låtskriver Stine Andreassen rikt overstrødd med flotte harmonier, et samspilt band av dyktige musikere som åpenbart koser seg både i studio og på scene, gode låter som gir oss både vare og røffe musikalske øyeblikk – og en produksjon som oser spilleglede og vellyd!

Bandets arbeid med «Bats in The Attic» startet på en litt spesiell og svært personlig måte. Noen gjorde overraskende funn på loftet og Stine fikk tilgang til over 300 nummererte brev – korrespondansen mellom hennes besteforeldre mens bestefaren var sjømann på 1960-tallet. Perfekt inspirasjon for en dyktig låtskriver – og arbeidet med et konseptalbum var i gang. Så skjedde det ting i nå-tid både i glede og i sorg som også har satt sine spor på plata, slik at den tematisk er blitt mer sammensatt. Det nære og personlige er imidlertid i behold – og at 8. mars (kvinnedagen) ble valgt som slippdato er åpenbart ingen tilfeldighet.

Selv om vi innledet med å fremheve deres musikalske «soliditet» er det ikke slik at bandet er statisk i sitt uttrykk – snarere tvert imot. Platen inneholder fortsatt avtrykk av tradisjonell americana/nordicana, noe som kommer særlig tydelig frem i de flotte balladene. Samtidig utforsker de i stadig større grad også mer power-pop/rock-uttrykk – men fortsatt med sitt umiskjennelige sound. Det er mange band som opererer innenfor de samme musikalske rammene, men det er noe med både vokal, arrangement og instrumentale prestasjoner som gjør at du umiddelbart vet at: «Dette er ‘Belle!»

Og kanskje er det evnen til å utfordre seg selv sammen med en åpenbar og upolert spilleglede som gjør at det er de «rocka» låtene som står aller mest ut – i hvert fall så langt. Ta for eksempel «Fresh Dew Drippin», en slags sørstatsrock-møter-vestkystrock som gradvis bygger opp mot høydepunktet der Bjørnar Ekse Brandseth nok en gang beviser at han er en av Norges absolutt beste gitarister! Eller låtene «Treat Yourself Better» og «Hell & Back» begge knallfine låter med en friskhet som er en anelse mer HAIM enn Fleetwood Mac – hvis det finnes noen forskjell…? Innspill mottas med takk.

Den «viktigste» låta er imidlertid langt fra rocka: «Even Dylan Can’t Make This Right» tar opp et tema som aldri har vært så aktuelt som nå – psykisk helse. I en nært og åpenbart personlig låt synger Stine slik bare Stine kan synge – om noen som dessverre ikke er med oss lenger. Det er vondt – men det er også usigelig vakkert. Takk!

Og takknemlig skal vi være for så mye – blant annet for at vi har Stine A. og The Northern Belle, som med sin musikk både kan trygge oss, utfordre oss – og samtidig gjøre oss litt nyforelskede. Slike er verdt å ta vare på.

Sjekk ut plata her: https://spotify.link/fNgCMMv5QHb

Per Ove Johnsen
Per Ove Johnsen
Artikler: 7