Phil Collins’ og George Harrisons congas

D383F819-C533-4C41-80F8-A4FBD34C448EDa George skulle etablere seg på egenhånd etter The Beatles, hadde han en overflod av låter. Alle skulle festes til bånd. Som fan av Phil Spectors store produksjoner valgte han amerikaneren som samarbeidspartner for «All Things Must Pass».

Innspillingene fulgte Spectors arbeidsmetodikk med flerfoldig bemanning av instrumentene. I tillegg til de faste musikere, var en uklar mengde folk innom studio av heller tåkete grunner, for å slå på triangel eller bare for en kopp te. Situasjonen var i beste fall uoversiktlig.

En som i ettertid bestemt hevdet å ha deltatt på en av sangene var Phil Collins. Men det fantes ingen dokumentasjon som kunne verifisere utsagnet. Ingen husket det, og ingen kjente den unge Collins heller. At låta var dynket i klang og med en sjelden tett plassering av samtlige instrumenter gjorde ikke saken enklere. Det ble med Phil Collins påstand. Slik gikk årene.

Men endelig kom tiden for digital remastering av albumet. Harrison ville mikse hele greia på nytt. Det ble ikke til det. Han gjorde derimot en ny innspilling av «My Sweet Lord» som nok først og fremst løfter fram kvalitetene i den opprinnelige versjonen, om jeg kan si det slik. Men dette var anledningen for å lete etter Phil Collins congas.

Harrison og lydtekniker Ken Scott lytter seg gjennom alle innspilte spor. Men det er ingen «spor» av Phil Collins. Da får Harrison en glitrende ide. Han ber Scott invitere perkusjonisten Ray Cooper til studio. Da Cooper ankommer får han beskjed om å spille inn congas på den aktuelle låta. «Men spill dårlig, ikke veldig dårlig, men akkurat så dårlig at en trommeslager vil høre at dette ikke er særlig bra».

Som sagt så gjort. Etter dette ringer Harrison til Collins. «Phil, vi har gått gjennom sporene, og vet du hva; vi fant congasene dine. Rett skal være rett. Jeg krediterer deg på nyutgivelsen av albumet». Så sendte han over en miks av låta, og holdt Genesis trommisen på pinebenken en ukes tid.  

George Harrison var en spennende person; meditatør og mystiker, begavet låtskriver og gitarist, oppfinnsom gartner, dristig filmprodusent, racerbil-kjører og ikke minst frittgående spøkefugl. Ja, han var akkurat som deg og meg. Et helt alminnelig menneske.

Historien om Phil Collins’ congas ble fortalt av Ken Scott på Ett Årsverk høsten 2019.

Eivind Sigurd Johansen
Eivind Sigurd Johansen
Artikler: 186