Popkick – ukas utvalgte

167B6791-815E-4C1F-A8F7-EA92833A1139Popkick er smakebiter og omtaler av nye plater eller låter det er flaut ikke å kjenne til – omhyggelig kuratert av Popklikk, redaksjonen med landets overlegent beste musikksmak.

Better Oblivion Community Center: «Better Community Center» (album)

Jøss! Denne platen ble sluppet helt ut av det blå i forrige uke. Og for en flott overraskelse! Phoebe Bridgers ga ut en av de fineste platene i 2017, og Conor Oberst er en folkindie-veteran med et utall plater og prosjekter under beltet. Sammen har de laget et album som kombinerer deres styrker som troverdig vokal, til dels kryptiske tekster og øre for melodier som både kan være umiddelbare eller smyger seg innpå lytteren. Legg til noen skurrete gitarer her og sterke bandinnsatser der, og en ganske så fullendt plate er resultatet, godt hjulpet av fra folk fra band som The Yeah Yeah Yeah’s og Dawes. (Espen D.H.Olsen)

Steve Mason: «About The Light» (album)

På sitt fjerde soloalbum viser nok en gang den gamle Beta Band-sjefen musikalske muskler. Godt hjulpet av produsent Stephen Street (The Smiths, Blur), har Mason bygd musikken inn i et varmt og detaljrikt lydbilde. Noe som tilfører låtene både energi, variasjon og melodiøsitet. At enkelte av låtene nikker i retning av Joe Jackson, The Clash, glamrock og The The, tas i mot med åpne armer. Når Mason skrur ned lyden og vrenger sjela oppstår det magiske øyeblikk. «About The Light» har så mange flotte låter og er så perfekt gjenomført, at den allerede er et høydepunkt i mitt musikalske univers. (Espen A. Amundsen)

Deerhunter: «Why Hasn’t Everything Already Disappeared?» (album)

En noe variert opplevelse dette, men stort sett makter Deerhunter å skape musikk som virkelig engasjerer. Låter som «Death In Summer», «No One’s Sleeping», «What Happens To People», «Futurism» og «Plains» er ekstremt sterke både tekstmessig og musikalsk. De tidvis nedslående tekstene holdes oppe av et lekent og luftig lydbilde der det er plass til både harpsichord, mandoliner, strykere og diverse elektronikk. Mulig det bare er meg, men i midt hode dukker band som The Kinks, Wilco, The Flaming Lips og Gary Numan stadig vekk opp. Litt mye pling og plong, men som helhet fungere dette utmerket. (EAA)

Steve Gunn: «The Unseen In Between» (album)

Steve Gunn har kanskje gått litt under radaren for en del av oss? Han har blant annet samarbeidet med en fyr som Kurt Vile, men det er soloplatene hans som skinner mest. Gunn er en singer-songwriter av den uavhengige sorten, en del av den samme «bølgen» som for eksempel Kevin Morby eller Ryley Walker. «The Unseen In Between» preges av bunnsolid låtskriving og gitarspill. Platen har ni låter som gjerne strekker seg utover fem minutters-merket. Det kan kanskje kalles «atmosfærisk» folk-pop med lette psykedeliske tendenser. Låter som «Vagabond», «Stonehurst Cowboy» og «Lucian» er foreløpige favoritter, men det er helheten som stikker seg mest ut her. (EDHO)

Jenny Lewis: «Red Bull & Hennessy» (singel)

Med tanke på at Jenny Lewis’ forrige album, «The Voyager», var en av skikkelig vinner, er forventningene til hennes nye album, «On The Line», selvfølgelig skyhøye. Den første singelen, «Red Bull & Hennessy», lover særdeles godt. En låt som svever rundt i et musikalsk landskap et sted midt i mellom Fleetwood Mac og Kate Bush. Omgitt av steintøff tromming, flagrende tangenter og en deilig gitarsolo, stiger Lewis’ nydelige stemme rett til himmels. På «On The Line», som slippes 22. mars, bidrar blant andre Ringo Starr, Jim Keltner, Ryan Adams og Beck. (EAA)

Sharon Van Etten: «Remind Me Tomorrow» (album)

Det tar litt tid før «Remind Me Tomorrow» faller på plass. Musikken byr på mye motstand og virker umiddelbart som litt seig og vrien, men da jeg var i ferd med å legge på røret brast demningen og oversvømte meg med låter som plutselig våknet til liv. Som foreksempel «No One’s Easy To Love», «Comback Kid», «Malibu», «Seventeen» og «You Shadow». Og vips, så var jeg med på notene. Selvom lydbildet ofte preges av et mørkt bakteppe, som på mektige «Jupiter 4», siver ofte lyset inn gjennom sprekkene. Liker du artister som Polly Jean Harvey, Springsteen, Nick Cave, Suicide og The Cure er mye gjort. (EAA)

The Late Great: «Cherry On Top» (singel)

Heartland-rockerne fra Tromsø kommer snart med ny plate og «Cherry On Top» er andre singel ut. Dette er råsterk americana, spilt med innlevelse og energi. Tor Thomassens raspete vokal og tekst om et litt turbulent forhold driver låta framover kompet av et band som svinger og svaier. Det er up-tempo saker dette, med diggbart orgel, et pianokomp det svinger av og en kul gitarsolo. Albumet «Temporary Love Songs» kommer 8. februar. Følg med! (EDHO)

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645