Popkick – ukens utvalgte musikk

Great Lake Swimmers: «Uncertain Country» (album, 2023) 

Great Lake Swimmers er et kanadisk band som har holdt koken siden begynnelsen av 2000-tallet. Låtskriver, vokalist og gitarist Tony Dekker (opprinnelig fra Wainfleet, Ontario) har vært bandets harde kjerne. Medlemmer har kommet og gått, men svømmerne består per i dag av Erik Arnesen, Greg Millson, Bret Higgins og Miranda Mulholland.

På denne fine skiva, deres første på fem år, har Dekker mye å takke R.E.M. for. Låtskrivingen er lagt så tett opptil forbildene som du kan få det, og resultatet låter overraskende friskt også i 2023, ikke minst på tittellåten «Uncertain Country» og den glitrende powerpop-singelen «Swimming Like Flying». Balladen «I Tried To Reach You» er også nydelig.

Deler av skiva er tilsynelatende spilt inn «live», noe som gir plata ekstra sjel og hjerte, selv om det blir litt tøys og tull imellom.

Andre spor verdt å trekke frem er: «Riverine», «Quiet Before The Storm», «Promise Of Spring» og den fine sistelåten «Am I Floating In The Air».

Svømming er sunt året rundt, og Great Lake Swimmers sikter muligens mot Sommer-OL 2024 i Paris med denne fine utgivelsen. (Jon Erik Eriksen)

The Lilac Time: «Dance Til All The Stars Come Down» (album, 2023)

På sitt ellevte album forsetter Stephen Duffy og gjengen i britiske The Lilac Time, å sjarmere med musikk der gode melodier pakkes inn i lydbilde hvor kassegitarer, steelgitarer, mandoliner og feler ofte dominerer lydbildet. Låtene rusler avgårde i et akkurat passe tempo, ledsaget av Duffys varme og behagelige stemme.

Duffy, som startet sin karriere i Duran Duran for veldig lenge siden, har alltid hatt en egen evne til å snekre sammen lune og melodiøse låter som smyger seg under huden etter et par gjennomlyttinger. Noe som også er tilfelle på «Dance Til All The Stars Come Down». At enkelte låter får meg til å tenke på Ronnie Lane, er utvilsomt et kvalitetstegn.

De ni låtene på plata holder et såpass høyt og jevnt nivå at det er vanskelig å plukke ut enkeltlåter, men om man begynner med «The Long Way», «Candy Sigarette», «A Makeshift Raft» og «The Band That Nobody Knew», er garantert mye gjort. (Espen A. Amundsen)

Division 7: «Paradis Garage» (album, 2023)

De kaller seg en «bredbent indiemaskin från Stockholm», og slik høres det også ut. Division 7 melder seg herved på i rekken av band som søker innpass i allsvenskan. En stadig voksende fanskare i moderlandet viser da også at de treffer med sin tradisjonelle svenske postpønk. Plata kom faktisk ut allerede i januar i år, men bedre sent enn aldri.

På «Paradis Garage» serverer divisjonsgutta bøtter og spann med Håkan, en dæsj Avantgardet og en dose Hurula. Av en eller annen grunn tenker jeg også på John Olav Nilsen & Nordsjøen når jeg hører Division 7.

Beste spor: «I detta paradis», «Stormen», «Tungan ute i regnet», «Snake skin boots & Punkt Shop-pins», «IDHRD» og «Gränsland». 

Et utrolig jevnt og fint album fra disse svenske debutantene, som bør appellere til musikkelskere langt utenfor Sveriges grenser. Vi spår en lang og lykkelig karriere for dette bandet. (JEE)

Hannah Georgas: «Home» (EP, 2023)

40 år gamle Hannah Georgas er en kanadisk singer-songwriter med flere gode album bak seg. Det går gjerne lang tid mellom hver utgivelse fra Georgas. Kvalitet foran kvantitet er mantraet.

Noen vil huske Georgas for singelen «Robotic» fra det glitrende selvtitulerte albumet «Hannah Georgas» (2012). Hun er også kjent for å ha samarbeidet med størrelser som Emily King og Matt Berninger, sistnevnte på singelen «Pray It Away» fra forrige studioalbum «All That Emotion» (2020).

Denne uka er hun ute med EP’en «Home», som like godt åpner med den fantastiske tittellåten. Her tråkker Georgas til med full The Cure-reverb, et nydelig refreng der tekst og melodi møtes i en meningsfull og opphøyd enhet, i tillegg til et ekstremt smakfullt arrangement. Langt fra hverdagskost i disse dager. Nokså ukjente Sean Sroka er kreditert for produksjonen. «Better Somehow» har mangeav de samme kvalitetene i både tekst, melodi og instrumentering:

I look at pictures of you to see how you’re doin / Just so I can dig a knife in /
And I feel really cool when I’m listenin‘ to Joy Division / But I feel like a fool most of the time /

Den akustiske og sarte «Beautiful View» har også gode musikalske kvaliteter, før opptempolåten «This Too Shall Pass» runder av EP’en. 

Hennes femte album slippes 25. august, og vi kan nesten ikke vente. (JEE)

Hailey Whitters: «I’m In Love» (EP, 2023)

I fjor ga Hailey Whitters ut det suverene albumet «Raised», der hun på utsøkt vis blandet country og pop. Et album fylt med så mange knallsterke låter at den havnet høyt opp på lista da jeg kåret fjorårets beste plater.

Og nå er hun her igjen med en EP fylt med fem nye låter der hun benytter seg av akkurat den samme musikalske oppskriften som på forgjengeren. Hvilket innebærer enda flere svært melodiøse og uimotståelige countrypop-låter pakket inn i et sprettent og friskt lydbilde fylt med feler, banjoer, steelgitarer og mandoliner.

På de tre første låtene holdes tempoet oppe, før det roes en anelse ned i «Mellencamp», en slags hyllest til Popklikk-favoritten John Mellencamp. Plata avsluttes med herlige «Eveything She «Ain’t», en av de beste låtene på nevnte «Raised».

Om du liker countrymusikk og ikke har oppdaget Whitters ennå, er det bare å sette i gang. Du vil garantert ikke bli skuffet. (EAA)

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1623