Popklikk-favoritt leverer (selvfølgelig) varene

75E63587-511E-4882-B642-2F024C3C5A87Plateanmeldelse: Joe Pernice – «Richard» (album, 2020)

Vi har fått et vaskeekte corona-album! Joe Pernice spilte inn «Richard» etter at Canada som så mange andre land gikk inn i en eller annen form for nedstenging i mars dette året. Det fortelles lite om dette er låter Pernice også skrev etter coronaen, men de av oss som følger han på sosiale medier har om ikke annet fått se en artist som har holdt det gående innenfor hjemmets fire vegger.

Og godt er det, for i Popklikk sier vi ALDRI nei til ny musikk fra Joe Pernice, en av våre absolutte favoritter. Comebacket med Pernice Brothers i fjor kåret vi til årets beste utenlandske plate. Det var en nydelig gitarpop’er fullspekket med iørefallende melodier og kanskje mer trøkk enn Joe Pernice har gitt oss på plate før.

«Richard» er en langt mer nedstrippet plate. Ja, den er så nedstrippet at her er det i all hovedsak akustisk gitar og Pernices vokal som bærer låtene. Nydelige «Sullivan Street» er den eneste låta som viker litt fra formelen med en fin trompetsolo mot slutten.

Når uttrykket er så sparsommelig, så er det Pernices melodiske vokalfrasering og småraspete stemme som utgjør mye av forskjellen fra en hvilken som helst singer-songwriter-plate. Og han treffer, han gjør jo det! Jeg synes vokalen hans uttrykker både livsvisdom og tilværelsens uutholdelige skjørhet på en og samme tid. Ett av de beste eksemplene på plata er «If We Were Better Friends», der Pernice bærer hjertet utenpå skjorta. Nydelig!

Pernice sine plater har alltid vært, skal vi si, emosjonelle. Fra begynnelsen i Scud Mountain Boys og i de klassiske Pernice Brothers-platene som «Overcome By Happiness», «The World Won’t End» og «Yours, Mine & Ours», har han alltid undersøkt relasjoner og situasjoner fylt av en eller annen form for tristesse.

Så også med «Richard». I låt etter låt handler det om de litt skakke tingene vi gjerne opplever når vi lever sammen med noen eller kanskje savner noen. I «Lonely People» sies det i grunnen rett ut og vel så det: «Lonely people / live together / in their houses”. Tolkning er vel overflødig.

Det kan kanskje holdes mot «Richard» at det ikke er så mye mer å si enn dette. Men, det kan av og til være nok at en plate har en gitar, en god vokalist og tekster vi kan kjenne oss igjen i. Det holder i hvert fall for Popklikk denne gangen!

Kjøpehjelp: «Richard» er ikke tilgjengelig på strømmetjenestene. Den kan kjøpes digitalt eller på fysiske formater hos Bandcamp. For oss i Europa er platen presset og pakket hos platetrykkeriet Coastal Town Records i Egersund, som blant annet drives av Frode Strømstad kjent fra I Was A King.

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167