Popklikks ferietips # 20: Tettsittende og feiende flott musikk

Country møter soul
Country møter soul

Sturgill Simpson: «A Sailor’s Guide To Earth»

Popklikk hevder med myndig stemme og fast blikk at Sturgili Simpson lagde en av de beste country and soul-skiver som traff jordens overflate i 2016. «A Sailor’s Guide To Earth» er nemlig så tettsittende og feiende flott at vi umiddelbart slenger favoritter som Southside Johnny, Mink DeVille, John Hiatt, Dr. John, Van Morrison, Lambchop, Johnny Cash og Lyle Lovett på bordet.

Måten Sturgill blander country med store doser soul og rock er tipp topp tommel opp. Det koker, spraker og pumpes blod når Sturgill slipper seg selv og bandet løs på menneskeheten. Blåsere og steelgitarer slåss om oppmerksomheten samtidig som Sturgills mørke stemme sender lytteren ut i et musikalsk landskap fylt med både lette steg og dramatiske vendinger.

Samtlige låter på albumet bidrar med noe helt spesielt. Det være seg varsomme stemninger eller en blåserrekke som går amok. Variasjonen i låtmarialet og den raffinerte produksjonen, sørger for at albumet forblir både interessant og svært lyttervennlig.

Jenny Lewis
Jenny Lewis

Eleanor Fridberger: «New View»

«New View» er et album som burde få svært mange til å sperre opp ørene og trykke på repeatknappen. At plata er innspilt i New York er ikke umulig å høre. Popklikk-redaksjonen diskuterte nemlig titt og ofte det nå oppløste New York-bandet Luna mens stemmen til Eleanor fylte rommet. Men vi sammenlignet også musikken med Aimee Mann og Jenny Lewis.

På «New View» pøser Friedberger ut rockn’n’pop av ypperste merke. Noe du raskt vil forstå etter å ha hørt låter som «He Didn’t Mention His Mother», «Open Season» og «Your Word».

Jenny Lewis: «The Voyager»

Jeg husker det ennå. Jubelen som vokste seg større og større etter hvert som låtene åpenbarte seg. Jeg husker gleden og lykkefølelsen. Og jeg husker at jeg hørte plata tre ganger på rappen og at jeg først ble brakt tilbake til virkeligheten da barna mine spurte meg hvordan jeg hadde det rett etter at de hadde slått på tv-en mens de gjespet om kapp.

«The Voyager» kan beskrives som poprock tilført en tøtsj country. Skiva er tipptopp og inneholder svært mange ultrafengende låter som for eksempel åpningstrioen «Head Underwater», «She’s Not Me» og «One Of The Boys». Tankene flyr ofte i retning av artister som Kirsty MacColl, The Pretenders, Aimee Mann, The Bangles, Haim og Ryan Adams. Sistnevnte har produsert. Noe Beck også har gjort. Jenny Lewis stemme er som allti

 

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658