Rått og romantisk

Plateanmeldelse: Ulf Lundell – «Rockhead live: #1 Sthlm Berns 22 des. 2019»

Det er bare helt vanvittig å tenke på, egentlig! For helt ut av ingenting slang Ulf Lundell i går ut en livekonsert fra Berns i Stockholm fra desember i fjor. En liveplate bestående av 24 (!) nye og gamle klassikere.

Jeg har digga Uffe siden midten av 80-tallet og sett ham live flere ganger. Jeg elsker fyren, musikken, tekstene og bøkene hans. Da han i fjor; etter en lang pause til han å være, dukket opp med «Tranorna kommer», var jeg så fornøyd med resultatet at plata med den største selvfølgelighet dukket opp da fjorårets beste plater skulle kåres.

«Rockhead live: #1 Sthlm Berns 22 des. 2019» åpner med en herlig monolog på nesten åtte minutter, før Uffe kjører i gang med sin ferskeste låt, «Stockholm i december». En nydelig sang som er det første steget på en reise som varer i to timer og 49 minutter. En reise der Lundell har mye på hjertet både i og mellom låtene. Helt topp!

Og det er, i hvert fall for Lundell-fans, en eventyrlig fin reise der Lundell og bandet lar det stå til og gir jernet. For dette er først og fremst en rockekonsert, der både tangenter, trommer og el-gitarene preger lydbildet. Om Janne Bark er med? Selvfølgelig er han det!

Som alltid på en Lundell-konsert, savner jeg en haug med låter, men sånn er det med en artist som gjennom over 40 år har laget en stabel med låter høyere enn Eiffeltårnet. Når det er sagt; jeg savner definitivt «En fri man i stan», «Isabella» og «Hon gör mig galen», men pytt, pytt.

Favoritter fra plata? Nja, vanskelig, for dette sitter fint, men det er alltid gøy å høre nye låter live. Ja, også blir jag alltid like glad og rørt hver gang «Rialto» nærmer seg.

Konklusjon: Uffe kliner til med en tidvis rå og energisk konsert der svetten spruter i alle retninger. Både sjarmerende, rett på sak og vakkert. Ja, for dette er både rått og romantisk! Men, for at dette skal fungere må musikken avspilles på et ordentlig anlegg og volumet må skrus opp. Å ta i bruk iPhone, iPad eller shuffle-funksjonen er forbudt.

Foto: Ulf Lundells offisielle hjemmeside.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1621