Restore To Past sitt nye album er et ess i kortstokken. 

Plateanmeldelse: Restore To Past – «In a Haze of Second Thoughts» (2023)

Å si at Oslo-bandet Restore To Past tar seg god tid er å underdrive. Bandet kan spore sin begynnelse tilbake til tidlig 2000-tall, men den førsteselvtitulerte plata kom ikke før i 2014. Tilblivelsen var da heller ikke uten utfordringer. Den over ti år lange prosessen forut for utgivelsen kunne vært grunnlag for en klassisk «rockumentary» med mange vendinger underveis – men til slutt ble det faktisk plate – til gode anmeldelser.

Forrige plate «Who You Could Be If You Could Be with Me” kom i 2018, en utgivelse bl.a. Popklikksatte stor pris på: https://www.popklikk.no/musikk/storartet-pop/ – og den hyllesten står støtt fortsatt.

De siste årene har bandet med (u)jevne mellomrom delt noenknallgode singler som også er å finne på dette nye albumet – selvsagt sammen med en del nyskrevet materiale. 

Besetningen rundt hovedmannen Kristian Romsøe, som har skrevet alle sangene på den nye plata, har alltid vært dynamisk. Så også denne gang. Ny vokalist er på plass: Solgunn Ivana Valstad – med fortid fra bandet «Jack» om du skulle lure, evt. huske. Om hun leverer? Så det holder!

Og det skorter ikke på gode hjelpere for å få tredjeplata i havn. Den musikalske grunnstammen med Anders Møller, Jo Schumann og Simon Malm er supplert med andre navn fra øverste hylle – for hør her: Thom Hell, Torgeir Valdemar, Ulf Knudsen(Sister Rain), Haakon-Marius Pettersen(Turbonegro og Montee) og Marius Drogsås Hagen (Team Me) – det er et mildt sagt brukbart lag å ha med seg inn i studio.

Plata er produsert av den amerikanske produsenten John Ashley, som tidligere blant annet har jobbet med navn som Band of Horses og ikke minst perfeksjonistene(!) i The War On Drugs – og det høres. Ashley har skrudd seg fram til skikkelig vellyd – og den kan nok fint bli akseptert også blant de av oss som burde vært innlagt på Hifi-asylet.

På «In a Haze of Second Thoughts» får vi servert låter i samme musikalske retning som tidligere – og med minst like høy kvalitet. Musikk som i prinsippet er egnet til å lykkes både «over here» og «over there» skulle ambisjonene være til stede. Oppskriften tar utgangspunkt i vestkystrock, med en smakfull dæsj amerikana. Krydderet er godt gitarspill, vakre harmonier, drivende samspill og to dyktige vokalister som har tilstrekkelig særpreg til å bære låter på egen hånd, men samtidig utfylle hverandre i de mange duettene – og disse er kanskje de beste låtene på plata.

Ta tittellåten for eksempel. Dette er en klassisk pop-duett av den sorten som dessverre alt for sjelden lages lenger – det er noe nostalgisk over uttrykket der stemmene veves stadig tettere sammen, og der harmoniene når nye høyder. Første gangen jeg hørte den kom den gode gåsehuden umiddelbart krypende – og da må man jo holde varmen – med et lunt musikalsk ullteppe av en låt du virkelig bare må kose deg med. Prøv!

Et av de tidligere singelslippene – «Too Late» – er en annen av de magiske duettene. En relativt up-tempo rocker som på tross av et energisk ytre skjuler en mørkere tematikk – der dessverre ikke alt går bra til slutt. Verdt å lytte til på flere måter – slik god popkunst skal være.

Og så må jeg nevne «The Best of Billy Joel». Med trekkspillkomp(!) og det hele – dette er en låt som er så smittende at den som ikke får fot eller trekker på smilebåndet og ønsker seg til sol, sommer og lettbent lidenskap må sjekkes for puls. Og historien om ung ubesvart kjærlighet er da nesten litt for lett å kjenne seg igjen i, er den ikke?

Restore To Past er et av disse bandene som det er uforståelig at ikke har nådd frem til et mye større publikum basert på musikalsk kvalitet alene – for de er helt der oppe med de beste. Men dette er ikke bandet som har spilt på «Lindmo», turnert land og strand rundt eller dukket opp på de større festivalscenene. Og kanskje derfor har de blitt en liten skjult diamant som har funklet for menigheten. 

Tiden er imidlertid inne for at de tar større plass på den norske musikkscenen – og denne platen er perfekt for oppdraget. Er det lov å håpe på en turnè, og noen festivaloppdrag? Radiospilling burde være selvsagt – for her er det mer enn nok av radiohits å plukke frem. 

Vi i Popklikk triller ikke terning – men vi spiller da spill vi også. La meg si det slik: Restore To Past sitt nye album «In a Haze of Second Thoughts» er et ess i kortstokken. Men i motsetning til kort-esset, som gjerne skjules til alt står på spill, bør dette musikalske esset spilles så ofte som mulig.

Fire like: «The Best of Billy Joel», «In a Haze of Second Thoughts», «Too Late» og «The Lily» (der tok vi potten, gitt!) 

Foto: Promo

Per Ove Johnsen
Per Ove Johnsen
Artikler: 7