RETROKICK: Tre plater du IKKE vil gå glipp av

E9738450-1503-4E58-AD45-8401F7F4600DPopklikk skriver om tre album du kan sjekke ut i løpet av uka. Tre album med kvalitetsstempel og ekstra lang varighet. Forhåpentligvis har du noen av dem i platehylla.

Velvet Crush: «In The Prescence Of Greatness» (album, 2001)

Velvet Crush er et uhyre undervurdert band. Og tittelen er slets ikke så langt fra sannheten. For Velvet Crush spiller powerpop få andre gjør dem etter. Eller som det står i coveret: «File under maximum powerpop». Ved første ørekast høres «In The Prescence Of Greatness» ut som om Matthew Sweet har meldt seg inn i Cheap Trick. Noe som kanskje ikke er så rart i og med at mister Sweet både er med på og har hjulpet til med å produsere skiva. «Window To The World», «White Soul» og «Ash & Earth» er tre av mange små mesterverk på skiva. Alle med et snev av musikkvett heier selvfølgelig på Matthew Sweet. Men Rick Menck i Velvet Crush er ikke så verst han heller. Han har tross alt spilt sammen med Popklikk-favoritten Pernice Brothers.

The Replacements: «Let It Be» (album, 1984)

Året er 1984 og The Replacements har så smått begynt å vinke farvel til punken. Herlige låter som «I Will Dare», «Unsatisfied» og «Androgynous» skyver all tvil til side. «Let It Be» er den første av mange Replacements-klassikere. Bandet hadde funnet fram til en genial miks av sarte ballader og kompromissløse rockere som skulle bli bandets varemerke. Westerberg tekster, der galskap, humor og tristesse stod side om side, var med på å løfte musikken opp på øverste hylle. Året etter kliner bandet til med «Tim». Knapt til å tro. Punkete rock og sarte ballader slåss igjen om oppmerksomheten. The Replacements har funnet seg sjøl, og i kulissene aner vi konturene av bandets store helt Alex Chilton (Big Star).

Sloan: «Parallel Play» (album, 2008)

At alle bandmedlemmene (Patrick Pentland, Jay Ferguson, Chris Murphy og Andrew Scott) bidrar som låtskrivere, gir plata en deilig variasjon som bygger nettverk med mine indre musikalske demoner. Sloan serverer deg en herlig miks av The Beach Boys, The Rubinoos, The Beatles, Dylan, Stones, 70-talls syre, The Stooges, tidlig Alice Cooper, AC/DC, Dr. Feelgood, Teenage Fanclub, Fountains Of Wayne og mye, mye mer. Låter som «Believe In Me», «Cheap Champaign», «Emercency 911», «Witches Wand», «Living The Dream», «If I Could Change My Mind» og «I’m Not A Kid Anymore», er alle utstyrt med så mye sjarm og kraft at de fullstendig overrumpler lytteren.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1641