Rett og slett en sensasjon!

marv8NOTODDEN BLUES FESTIVAL: Det er sjelden vi bruker dette begrepet i Popklikk-redaksjonen, men Marie Kristin Dales opptreden på Notodden med MK’s Marvellous Medicine kvalifiserer til noen kraftige superlativer.

Det hele kom så fullstendig overraskende. Dagen før hadde vi kommet i prat med noen bergensveteraner og vekslet hyggelige gloser om Elektrisk Regn, Flying Norwegians, ikke minst renessansen til klassikeren «Russerne kommer!» (Jarle Zimmermann), og det faktum at de De Musikalske Dvergene slett ikke er noen dverger.

Torsdagsfisk både i første og i andre ble plutselig dreid til å handle om ny musikk på Notodden. MK’s Marvellous Medicine hadde spilt under åpningen av bluesfestivalen og skulle underholde hver dag i løpet av den fem dager lange festivalen. Lokalpatrioter som bergensere er, anbefalte de Marie Kristin Dales trio. Vi tenkte å få med en halv time med bra bergensblues før vi gikk inn til Bo Kaspers Orkester i den store hangaren.

En halv time ut i konserten ble det bare «Bo, who???». Og etter to timer med både Joplin, Hendrix og en rekke egenkomponerte bluesrocklåter, var vi blåst av banen.

Fullstendig.

Her fra en konsert på Notodden i fjor:

27-åringen, som har spilt gitar siden hun var 13, trakterer ikke bare strengene med suveren fingerkontroll og drivende soloer; hun feide oss også ned av benkene med en megakraftig vokal. Det er innlevelse og en enorm spilleglede.

Teledølen er et lite utested i Notodden sentrum som passer perfekt til en bluestrio. Publikum sitter tett på scenen på trebenker og det hele blir veldig intimt. Standardoppsett med trommer, bass og gitar er nok heller ikke tilfeldig valgt; The Jimi Hendrix Experience bestod av tre stykker, med Noel Redding på bass og Mitch Mitchell på trommer.

I den norske trioen heter bassisten Stian Brungot og trommeslageren Felix Rudi.

Begge emigrerte til Bergen for å spille musikk, og de tre fant hverandre i 2013. Nå turnerer de land og strand rundt. Dale er selv opptatt av at de ikke skal være kjent som et bergensband (de har fått mye oppmerksomhet i hjembyen, sist med et oppslag i BA som kalte henne «byens bluesjente»), men at de skal fremstå som et nasjonalt orkester.

Og MK’s bør ha svært mye å fare med internasjonalt. For å si det enkelt; hvis dette bluesrockbandet ikke greier å slå gjennom utover Norges grenser, må alle bluesrockinteresserte gå i skammekroken og telle til i hvert fall tusen og én.

Det er tilstedeværelsen, drivet, samspillet og ikke minst det faktum at de synes å ha det dritgøy når de spiller, som gjør dem så attraktive. Og Dale er ikke alene. Bassist Brungot får lov å utfolde seg med flere soloer og trommeslageren blir heller ikke gjemt og glemt.

marv7Humoren ligger dessuten like under overflaten, og frontfiguren drar den frem med jevne mellomrom. Blant annet da hun forteller om sangen hun skrev med en venninne som en hyllest til alkoholen. De skulle lage en låt som alle skulle kunne spille. Syretesten var begynnelsen. Greide man ikke introen, var man «full nok»:-)

Det er svært nærliggende å sammenlikne hennes gitarspill med Vaughan-brødrene (avdøde Stevie Ray og Jimmie), i tillegg til Jimi Hendrix.
Men samtidig ligger det en enda større og bredere appell utover den litt snevrere sjangeren bluesrock.

Hør for eksempel bare på «For The Right Reasons».

https://youtu.be/qjOR5pFaS7Y

Ja, starten er mistenkelig lik Elvis-klassikeren «Always on My Mind», men den frembringer en følsomhet og varhet som Dale har med seg i flere andre låter. Det kan fort ligge én hit eller to under overflaten til dette musikalske stortalentet

«Dear Daddy» er annen sang der hun eksponerer følelser. Det er en hyllest til faren etter at han døde i fjor sommer.

https://youtu.be/6LKUy0dhW50

MK’s Marvellous Medicine har mellom turneene rukket å spille inn et debutalbum med Yngve L. Sætre som produsent (DumDum, Anne Grete Preus, Trang Fødsel, Kaizers og John Olav Nilsen)

Bandnavnet er inspirert av Roald Dahls bok «George’s Marvellous Medicine» fra 1981. Her mikser hovedpersonen George en medisin som fører til den forferdelige farmoren blir en gigant og vokser ut av huset de bor i. Popklikk har en spådom: Deler MK ut nok medisin, kommer bandet også til å vokse helt enormt. MK’s Marvellous Medicine kan bli gigantiske.

 

PS! Her spiller Marie Kristin Dale med DeLillos på Logen i Bergen (2013):

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233