Sånn cirka like superbra

25F008A2-8C80-49D6-969D-5B277C833A4BPlateanmeldelse: Jenny Lewis – «On The Line»

Forrige gang den tidligere frontfiguren i Rilo Kiley, Jenny Lewis, besøkte oss hadde hun «The Voyager» under armen. Ei plate fylt med så mange sterke poplåter; ofte krydret med en passe dose americana, at både hele familien og jeg svaiet fram og tilbake i flere måneder. Da 2014 skulle oppsummeres var «The Voyager» selvfølgelig med. Den dag i dag hender det titt og ofte at låter som «Head Underwater», «She’s Not Me», «Just One Of The Guys» og tittellåta dukker opp i vår ringe bolig.

Når Jenny Lewis endelig dukker opp igjen, fire år senere, har hun med seg «On The Line» under armen. Et album som er sånn cirka like superbra som forgjengeren. Et album der trøkket i produksjonen er skrudd noen hakk opp. Trommelyden er så himla fet og veldreid at man som lytter garantert har spilt endel lufttrommer når musikken ebber ut. En trommelyd skapt av to legendariske herrer: Ringo Starr og Jim Keltner. Tangentkongen Benmont Tench, mest kjent som en av Tom Pettys hjerteknusere, bidrar også med fine musikalske krumspring.

Lewis beveger seg fremdeles i et landskap der popmusikken og de gode melodiene legger premissene. Måten 70-talls vibber blandes med spor av 80-tallets tidvis storslåtte og voluminøse produksjonsmetoder, tilfører plata et kraftfullt og tettsittende lydbilde der Lewis melankolske og drømmende ballade-pop trives svært godt. Lewis tidvis cinematiske beskrivelser tilfører dessuten plata en litterær tøtsj som ofte er en mangelvare i dagens musikalske univers.

Åpningstrioen, «Heads Gonna Roll», «Wasted Youth» og «Red Bull & Hennessy», er låter med gullkanter, men tittellåta, «Hollywood Lawn» og «Party Clown» er også meget sterke. At Lewis fortsetter å synge som en gudinne som muligens kan ha hentet noen få dråper inspirasjon fra Stevie Nicks, Kate Bush og Chrissie Hynde, gir plata et ekstra løft.

I en alder av 43 år har Jenny Lewis i løpet av en fireårsperiode laget to album hun kan være meget stolt av. To album jeg garantert kommer til å bruke mye tid på i lang tid framover.

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1624