Seks album du IKKE vil gå glipp av (2)

460F84EE-9067-4257-997D-F9C95434F264Popklikk presenterer seks album du kan sjekke ut i helgen. Seks album med kvalitetsstempel og ekstra lang varighet. Forhåpentligvis har du noen av dem i platehylla.

Willie Nile: «Willie Nile» (album, 1980)

Åpningssporet på Lundells coverplate «Sweethearts» fra 1984 heter «Under Månen I Natt». En låt som er en omskrivning av Willie Niles magnifikke «Vagabond Moon» fra et av 80-tallets beste plater, Niles selvtitulerte debutalbum. Vi snakker en «tre ganger wow, fire ganger bjeff og en knallhard knyttneve planta midt i skrittet»-skive. «It’s All Over», «I’m Not Waiting», «Across The River», «They’ll Build A Statue Of  You» og nevnte «Vagabond Moon» slenger meg fremdelse like hardt i bakken som da jeg hørte dem første gang i det herrens år 1980.

Tracey Thorn: «Love And Its Opposite» (album, 2010)

Låter som «Oh, The Divorces!», «Long White Dress», «Hormones», «Singles Bar» og «Late In The Afternoon», er noe av det beste og fineste Tracey Thorn (Everything But The Girl) har prestert så langt i sin karriere. For få har som Tracey, og på så elegant vis, maktet å sette ord på hva som skjer med folk flest når man eldes og 50-tallet kommer til syne gjennom lesebrillene. Ikke bare er Traceys betraktninger kloke og treffsikre, de er også svært morsomme og selvironiske. Når Tracey (med den vakre stemmen) begynner åpningslåta «Oh, The Divorces!» med «Who’s next, who’s next?» er det bare å krysse fingrene og håpe på godt vær samtidig som man, akkurat som Tracey, utfører følgende lille, men akk så skumle realitetssjekk: «I examine my heart/See how it stands/Wonder if it’s still in safe hands».

Cherry Ghost: «Thirst For Romance» (album, 2007)

Jo da, det går faktisk an å lage musikk som fremdeles får en tøffing som meg til å felle salte, akk så salte tårer. På Cherry Ghost sitt debutalbum, «Thirst for Romance», blandes melankoli og pop på en måte som får meg til å tenke på artister som Tindersticks, Richard Hawley og det svært undervurderte Manchester-bandet Shack. Låter som «4 am», «Here Comes the Romans» og «Alfred the Great» dreper effektivt det som måtte dukke opp av negative tanker i mitt lett forvirrede hode. Etter bandets tredje, og kanskje beste album, «Herd Runners» (2014), har det vært stille fra Simon Aldred og gjengen, men jeg håper og tror på flere låter og album en gang i fremtiden.

Anna Järvinen: «Jag fick feeling» (album, 2007)

«Jag fick feeling» fikk den velrenommerte svenske journalisten Pierre Hellqvist til å gå på hendende da den ble sluppet. Pierre klinte likeså godt til med 9 av 10 poeng. Og jeg skjønner han godt, jeg. For etter bare noen få minutter i Annas trädgård kjenner også jeg at jeg får feeling. For ei dame og for en stemme! Anna, som tidligere spilte i bandet Granada, minner ikke så rent lite om sjarmtollet Håkan Hellström. Dette er ganske enkelt veldig fin folkpop. Andrelåta «PS, Tjörn» er så flott at tårene renner oppover.

Dean & Britta: «Back Numbers» (album, 2007)

Vakker pop fra den gamle Luna- sjefen Dean Wareham som sender tankene til 60-tallet og band/artister som Velvet Underground, Serge Gainsbourg & Jane Birkin og Lee & Nancy. Produsent Tony Visconti (David Bowie, T. Rex, Leo Sayer og drøss andre betydningsfulle artister) får det hele til å sveve, duve og fenge. Britta, kona til Dean, synger seg inn i mitt hjerte. Der Dean allerede befinner seg.

Elliott Murphy: Hele bønsjen

Etter å ha slept meg hjem med stjerner i panna la jeg med ned på sofaen og lo meg i søvn. Endelig hadde jeg opplevd en av ungdommens store helter live. Jeg drømte at jeg var uovervinnelig, at jeg var tilværelsens mektigste vesen. Etter å ha passert broen, klødd løven bak øret og spist en Troika, gikk jeg ned til menneskene med mitt budskap:

– Kjøp den alle platene til Elliott Murphy, skaff dere et liv brødre, ropte jeg fra torget kun ikledd et bananskall. Da den dekadente horden la meg i bakken skimtet jeg angsten bak de latterlige kostymene. Angsten som drev dem til vanvidd. Jeg reiste meg, kastet bananskallet og vandret mot byporten der jeg kastet fra meg asken. Glørne slo i takt med mitt helstøpte hjerte samtidig som blodårene eksploderte og sprutet nytt liv inn i drømmen.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1670