Setter munnkurv på Kirke-Terje

Terje Tysland er vel ikke akkurat kjent for å stresse for å rekke gudstjenesten på søndagene.
Nå også som kirkegjenger (Foto: Terjetysland.no)
Musikken hans er heller ikke fri for øl og bannskap. Likevel er han i disse dager i full gang med en miniturné i norske kirker.

Mangel på gudfryktighet har nok skapt en viss frykt hos enkelte av menighetsrådsmedlemmene fra Midt-Norge. Det har ført til forhåndsgodkjenning og sensur av Tysland-sanger i forkant av turneen.

I kveld spiller han i Åfjord kirke på Fosenhalvøya, en plass jeg selv skulle vært for å besøke en gammel kompis, hadde jeg bare ikke blitt syk. Der skulle også sognepresten i Åfjord vært til stede, hadde han bare ikke hatt familiære forpliktelser som måtte prioriteres.

Dermed må sognepresten nøye seg med forhåndsgodkjenning av repertoaret.

– Så lenge Tysland er bevisst på at han er i en kirke og spiller i samsvar med de verdier som råder der, går dette fint, mener Kristian Kjenes. Han har ikke bedt Tysland om å fjerne noen sanger fra konsertprogrammet.

Menigheten i Åfjord er dermed langt mer imøtekommende enn menighetsrådet i Orkdal som har krevd at Tysland må fjerne to sanger før kirkekonserten i Orkdal kirke torsdag kveld.

– Det var et par sanger vi stusset på, men vi valgte å beholde dem. Vi regnet jo uansett ikke at han kom til å forsøke å spille «Send mæ en øl» eller «Klokker’n» i vår kirke, sier sogneprest Kjenes i Åfjord med en liten latter.

– Noen av mine sognebarn synes selvsagt det er veldig morsomt å spille Klokker’n for meg, forteller han til Popklikk.no og mener det nok kommer av at han er oslogutt som har flyttet til Åfjord.

”… det verste æ har sett, gjennom døra med ett kom presten ramlan in

han va så skita full, snakka bærre tull og pluts’lig va vi tre i samma seng

han sa «min gud min gud, kjære klokker e’ de’ du de’ herre har æ håpa på så læng”

(utdrag «Klokker’n» fra albumet «Stakkars Klovn» – 1977)

Sangene menigheten i Orkdal har reagert på er langt mer fredfulle. For dem ble Tyslands tekst om flere guder enn én i «Kjærlighetsvise» og gamblingen i «Himmel’n og tebake» for sterk kost.

– «Himmel’n og tebake» er en gambler-sang fra start til mål. Det er verdier vi ikke ønsker at skal formidles i en kirke, uttalte sogneprest Martin Lund i Orkdal kirke til adressa.no i forrige uke.

”Evig e’ vi tro. Vi e’ barn av Eros no. Og alle guda står vakt. Over sådann ro.”

 Slik lyder teksten i 2. vers av Terje Tyslands «Kjærlighetsvise». ”…Merkelig at denne sangen er for sterk kost for enkelte. Det er jo bare kjærlighet….”, skriver Tysland på sin egen Facebook-side, men har samtidig gått med på å fjerne den fra repertoaret.

Tysland har i det hele tatt vært from som et lam i forkant av turneen, etter at han tydeligvis hadde en sterk opplevelse ved kirkedebuten i Børsa for et par måneder siden.

Han karakteriserer seg selv som en rabulist og verbalpøbel og sier samtidig til mediene at han klarer å skjerpe seg.

– Jeg har stor respekt for kirka som rom, og ramp kan jeg være andre steder.

Popklikk konstaterer at verden stadig går fremover. Og at kirken fortsatt prøver så godt den kan å holde den igjen.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233