Setter standarden for 2023

679CE3FB-3F81-44E1-86A4-FB957D98D1B2Plateanmeldelse: Real Ones – «Love Your Mother» (album, 2023)

 Nærmere fem år etter forrige studioalbum, «Hey Future, Hey Past», er bergensbaserte Real Ones tilbake med «Love Your Mother». Oppskriften er fortsatt folkrock med innslag av psykedelia, flerstemt sang og et folkelig uttrykk. Vestlendingene kan feire nærmere 30 år som band og over tjuefem år som plateutgivende sådan, og det er ikke dårlig bare det. «Love Your Mother» er det ellevte albumet i rekken, inkludert den litt snodige, spanske messen, «Misa Criolla» (2014). I tillegg kommer en EP fra 2002 og medvirkning på Ole Paus sin «Sanger fra et hvitmalt gjerde i sjelen» i 2005.

Den nye plata handler, ikke overraskende, i sin helhet om å elske og ta vare på planeten vår. Tematikken illustreres også tydelig det fine plateomslaget. Og hva er vel mer naturlig enn at Real Ones med sin utpregede organiske og akustiske sound skulle fronte saken? Ingenting, spør du meg. Allestedsværende Matias Tellez har hatt sin hånd om produksjonen, og resultatet er som vanlig upåklagelig.

Etter den litt overtydelige åpningslåten får vi servert den helt nydelige «Brother», men sin McCartney-bass og flerstemte sang. Mer McCartney-bassing r vi også på «The Feeling».

Stemningsfulle «Early Evening», er kanskje skivas beste spor, i all sin Neil Youngske (anno «Harvest») karakter og styrke. Her må rytmeseksjonen ved Kåre Opheim på trommer og Øystein Skjælaaen på bass trekkes spesielt fram for det smarte og heftige drivet. «Breathe» hører også hjemme helt der oppe i eliteserien, med sitt fine mandolintema og congas. «Still You Believe» og sistelåten «Everyone» demonstrerer til fulle at Real Ones er en del av Beatles-arven, denne gang innen den Harrisonske tradisjonen.

Real Ones er virkelig et glimrende live-band, en sann fest på konsert, som jeg har hatt gleden av å oppleve for noen år siden, en opplevelse jeg unner og anbefaler alle å få med seg. Og får man ikke den muligheten, kan man trøste seg med det ypperlige live-albumet fra 2019.

Ved forrige korsvei ga de ut det utmerkede «Hey Future, Hey Past» (2018). Real Ones har skjerpet låtskriverpennen enda et hakk med «Love Your Mother», og setter således standarden for norsk folkrock i 2023.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 202