Sigrun i full blomst

Plateanmeldelse: Sigrun Loe Sparboe – «Blåskjær» (album, 2024)

Sigrun Loe Sparboe (40) er en vaskeekte, hardtarbeidende nord-norsk låtskriver og sanger, tidligere kjent fra gruppen Sigrun & The Kitchen Band. Hun har fullt fortjent mottatt den høythengende NOPAs musikk- og tekstpris i 2015, Ole Vig-prisen for sitt musikalske engasjement, samt Harstad bys kulturpris. 

Det begynner å bli en god stund siden kjøkkenbandet, og når Sigrun nå lanserer sitt femte soloalbum, «Blåskjær», er det som moden artist med et tydelig budskap, enten det handler om relasjoner, tiden vi lever i, eller hvordan skillet mellom ekte og falskt stadig blir mindre. Sparboe er kjent for å skildre hverdagslivet på en poetisk, men likevel jordnær måte i sine sanger.

De som har vært så heldige og opplevd Sigrun live vet at hun også har en egen tilstedeværelse på scenen, og at hennes unike formidlingsevne er til å bli i godt humør av.

Sigrun har for lengst skrevet seg inn i en nordnorsk visetradisjon, men betegnelsen ‘vise’ er ikke dekkende for musikken på «Blåskjær». Singelen «Vi e fler», for eksempel, heller mot folkpop med innslag av soul. Vi mangler faktisk en god merkelapp på en sjanger en rekke artister innen norsk-på-norsk holder på med. Anyone?

Albumet er laget i tett samarbeid med produsent Mattias Krohn Nielsen (Pelicat, Local Store, Valleypolicella). Sigrun synger med innlevelse på denne smakfullt instrumenterte utgivelsen. Albumet byr som vanlig på rikelig med innbydende lytteropplevelser. Sparboes styrke ligger likevel i hennes evne til å hente fram den naturlige, gode melodien, og akkurat dét er nok i massevis til å holde interessen oppe.

Blant mange sterke spor er det verdt å trekke frem nevnte «Vi e fler» (spillelistet på NRK P1), «Stå ikkje i veien» og «For våre døtre». Personlige favoritter er den rørende «Suha» og den litt utypiske, men fantastiske «Ny tid». Sistnevnte er en direkte fulltreffer fra Sigrun og produsent Krohn Nielsen. Det er noe med bruken av perkusjon og småpsykedelisk koring som kler Sigrun. Mer av dette!

Sparboe er på sitt aller beste når hun formidler det universelle. Et litt mer utfordrende lydbilde kunne kanskje også gjort seg på noen av låtene, men hey, det er et spørsmål om personlige preferanser. Sigrun Loe Sparboe har uansett laget sitt beste og mest fullendte album til dags dato.

«Blåskjær» slippes passende nok på kvinnedagen, fredag 8. mars 2024. Popklikk gratulerer!

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 189