Siste reise for Discovery

Det startet det året jeg var russ. I 1984 skjøt NASA opp den første romfergen Discovery. Den var ganske annerledes enn rakettene i Apollo-programmet som blant annet hadde sørget for den berømte månevandringen i 1969.

Den første oppskytningen av Discovery fant sted i 1984 (Foto: NASA)

Da amerikanerne dro ut i verdensrommet igjen etter ni års fravær, var det med langt mer flyliknende farkoster enn Apollo-rakettene.

Nå skal Discovery på avskjedsturné, nesten 27 år etter jomfruturen. Før den 39. og siste avgangen har den tilbakelagt 5.600 flyvninger rundt vår egen klode og nesten ett år til sammen i rommet.

Den første av romfergene (det finnes to til, Endeavour og Atlantis) bragte det berømte romteleskopet Hubble i bane i april 1990 og var også den første amerikaneren som hadde en ‘date’ med den russiske romstasjonen Mir (1995).

Totalt vil Discovery ha fraktet 180 personer ut i rommet. NASA anslår at mer enn 60.000 mennesker vil ankomme Kennedy Space Center i dag for å overvære den siste ferden til Discovery, melder CNN.

Hva passer da bedre enn å vise videoen til låten «Don’t Bring Me Down» med Electric Light Orchestra (ELO). Albumets navn? «Discovery»  (Knegg)

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233