Sjarmerer deg i senk

7B37B782-B234-4EEA-BBDA-0E53C6F893B2Plateanmeldelse (retro): Hello Saferide – «More Modern Short Stories From Hello Saferide» (2008)

I 2007 sjarmerte hun svenskene (og meg) i senk. Og året etter gjorde hun det dæven døtte meg igjen! Dama jeg snakker om heter Annika Norlin og er frontfigur i de svenske bandene Säkert! og Hello Saferide. To band som egentlig handler om mye av det samme. Med ett vesentlig unntak: språket. Tekstene til Hello Saferide er engelskspråklige i motsetning til Säkert! der Norlin sverger til morsmålet.
Det vrimler av gode poplåter på Hello Saferides andre album i rekken, «More Modern Short Stories From Hello Saferide». Har du først hørt «2008», «Lund», «X Telling Me About The Loss Of Something Dear, At Age 16», «Parenting Never End», «Anna» og «Arjeplog», er det bare å strekke hendene i været og slippe ut magen.
At språket er knutepunktet når Annika Norlin snekrer låter forstår du etter å ha hørt tekstene på de foran nevnte låtene. Hennes betraktninger rundt livets mange fallgruver og himmelstiger er både snodige, morsomme, intelligente og bittersøte.Ved hjelp av små absurde eller ironiske språklige krumspring tilføres tekstene ofte en ekstra dimensjon man sjelden møter i musikktekster. Det er ikke for ingenting at Säkert! i 2007 plukket med seg Grammis for årets kvinnelige artist og tekstforfatter.
0CDE67AE-3B2C-416F-8E3C-FB3F3BFF7714

Når Norlin dessuten synger vakrere enn Månestråle og lager melodier som møtes i veikrysset der Jonathan Richman, Kirsty McColl, Belle & Sebastian, The Smiths og Bruce Springsteen slår leir, blir naturlig nok tekstene og melodiene som iler ut av stereoanlegget vanskelige å motstå.

Ved hjelp av smarte og tidvis storslagne virkemidle, har produsent Andreas Mattsson maktet å gi låtene et ekstra løft. Han har dratt til skruene såpass at helhetsutrykket fremstår som langt proffere og mer gjennomarbeidet enn på den skranglete og sjarmerende debutplata til Säkert!. At Popsicle-legenden Mattsson også bidrar på vokal, piano og gitar tilfører platen en ekstra dimensjon for de av oss som har sansen for gamle popguruen med øre for god musikk.

Selv om «More Modern Short Stories…» er hakket mindre treffsikkert enn Säkert!-skiva, er det bare å lytte i vei. For marginene er ørsmå, ja nesten ubetydelige. Vi snakker musikalske hundredeler i favør svenskspråklige Säkert! som etter min mening var en av beste skivene som ble sluppet i 2007.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1624