Skal du bare kjøpe én bok denne måneden

La det være «Du er så lys» av Tore Renberg. Det er en ordre.

lysLa oss bare si at stemningen er heller trykket i popklikkhovedkvarteret. Et episk drittår er i ferd med å renne ut i sanden, men det er fortsatt plenty av dager igjen til mer seig grums.

Hylekoristen i meg kjemper seg til overflaten og jeg skriker ut i lokalet: «Go home 2016! You are drunk!». Espen hopper i den spinkle kontorstolen og griper seg til Fred Perry-merket på brystet: «Hva i huleste pommacens navn, skjer nå ‘tøsen? Skal du gi meg brokk igjen?»

«JEG ORKER IKKE MER! Det er nok nå! Begeret er fullt! Bowie, Cohen, Brexit, Trump, Listhaug, dark web og nå er det fakerten meg BLACK FRIDAY også. Jeg mener, det burde vel holde at vi importerer forkastelig politisk retorikk i dette nisselandet om vi ikke skal kaste oss på en avskyelig forbruksbølge der folk tråkker hverandre ned og pådrar seg neseblod på vei mot nok en jævla dunjakke. Eller? Eller??!!»

Herman prøver som vanlig å dempe gemyttene ved å nynne rolig på en Simon & Garfunkel-låt mens han tenner noen duftlys hist og pist. Det gir jeg jevnt bæng i og fortsetter tiraden (selv om jeg merker at lukten av «fresh cotton» begynner å virke og legger seg som et Rørospledd rundt hjernen.)

«Jeg gir opp. Det eneste som gjelder nå er at vi holder sammen, holder hender og prøver så godt vi kan å fatte den menneskelige psyken. Vi kan ikke gi opp. Vi må prøve å forstå hva som foregår i de heller sjabre sinn rundt om, liksom. Dere to kan som et absolutt minstekrav begynne med å lese «Du er så lys» av Tore Renberg».

Begge to nikker i takt til Lars Winnerbäcks «Granit og morän» som noen diskre har satt på for å roe meg ned ytterligere.

Dagens befaling er altså: Kjøp Tore Renbergs «Du er så lys». En bok som er så skummel,smart, vittig og rystende at den burde være pensum for både hylekorister, godhetstyranner og listhaugdisipler. Gjør det nå.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405