Skummelt vakkert!

DBBD10C4-1FC1-4E6B-8908-CCE9E4A2281EPlateanmeldelse (Retro): Thåström – «Kärlek är för dom» (2009)

Med tanke på at Thåströms «Skebokvarnsv. 209» var en maktdemonstrasjon av de sjeldne, var jeg mildt sagt spent da oppfølgeren, «Kärlek är för dom», lå i spilleren kun et tastetrykk unna. Hadde mannen som slo igjennom med vidunderlige Ebba Grön på slutten av 70-tallet, maktet å ivareta magien fra sitt forrige album, hans beste noensinne?

Svaret er et ubetinget ja. Etter å ha hørt «Kärlek är för dom» sønder og sammen kjentes det som om Thåström hadde  funnet hjem. Den musikalsk nerven som med rå kraft trenger gjennom hud og hår, fikk meg nå og da til å gispe etter pusten. De monotone og skrikende lydkulissene var så rett på sak at jeg nesten ble redd.

Om du trer på deg øretelefonen, skrur opp volumet og hører på «Linnèa», «Som tåg av längtan», «Axel Landquists park» og «Tilbaks till Trehörnsgatan», vil du skjønne hva jeg mener.

Musikken er ganske enkelt skummelt bra. Noe nerven og tilstedeværelsen i Thåströms stemme gang på gang er med på å understreke.

«Kort BIOGRAFI med litet testamente» er en perfekt åpning som setter stemningen umiddelbart. En stemning som bygger videre på «Skebokvarnsv. 209», samtidig som produksjonen er utvidet med skumle klanger og en romfølelse som skriker etter luft. Noe tittellåta er et utsøkt eksempel på. «Kärlek är för dom, dom som har tur» synger Thåström innpakket i et lydbilde som får meg til tenke på betong og vaktmester Gorgon.

«Kärlek är för dom» er et dokument fra en mann som befinner seg midtveis i livet, en mann som søker både bakover og fremover på tidsaksen etter svarene på de store eksistensielle spørsmålene vi alle før eller siden frontkolliderer med.

Tekstlinjene er fylt med vemod, sorg, anger og smerte. Det føles nesten som om Thåström nå og da setter seg i skriftestolen på jakt etter en blanding av tilgivelse og selvinnsikt.

«Långtbort» og «Över sundet» er så hudløst vakre at de knapt er til å holde ut. Sistnevnte er en av Thåströms beste låter noensinne, og bekrefter at han er unik som både låtskriver og sanger.

Med seg på plata har Thåström kompis og våpendrager Pelle Ossler som ett år tidligere ga ut, «Ett Brus». Et album som har så mange likhetstrekk med «Kärlek är för dom» at du ganske enkelt må skaffe deg det også.

Jag släcker ner rummen rundtomkring här ett för ett
Min elektricitet är snart slut och jag er rädd
För jag ska också långt bort
Långt, långt, långtbort
(«Långtbort»)

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1639