Sofistikert pop fra solfylte California

720AC3FD-49B8-4769-9145-86B59376E48EPlateanmeldelseMichael Rault – «Michael Rault» (album, 2022)

På sitt forrige album, «It’s a New Day Tonight», tok Michael Rault deler av Popklikk-redaksjonen med storm. Noe han forsetter med på sitt nye, og selvtitulerte album.

Rault kommer opprinnelig fra Canada, men lever nå i California, USA. Fordi han spiller og leker seg med de fleste instrumenter, har han blant annet medvirket på album til Popklikk-favoritter som Drug Dealer og Pearl Charles. Rault har også fått æren av å bli medlem i den gjenoppståtte utgaven av det legendariske rockbandet WITCH fra Zambia, der han kan leke seg sammen med originalmedlemmene Emmanuel Jagari Chanda og Patrick Mwondela.

Som på forgjengeren, fortsetter Rault å lage musikk med beina godt plantet i mye av musikken som vokste fram på den amerikanske vestkysten mot slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Men også lyden av britiske artister som The Beatles, Wings, 10cc og Gilbert O’Sullivan, dukker opp i det svært delikate lydbildet som rammer inn plata. Et variert og fascinerende lydbilde som på elegant vis fylles opp med gitarer, bass, trommer, synth, strykere, blåsere, Harpsichord, pedal steel og tangenter i alle farger og former.

Selvom duften av et solfylt California, siver ut av så godt som alle rillene på plata, ble musikken ironisk nok skrevet i et snøfylte Montreal i løpet av et halvår. Musikk som best kan beskrives som sofistikert pop med røtter i både soul, kammerpop og yachtrock. De nydelige harmoniene gir utvilsomt assosiasjoner til Beach Boys’ musikalske univers, men også band som Big Star, Raspberries, Badfinger, Emitt Rhodes, Steely Dan og The Zombies dukker opp bak bølgetoppene. Av nyere band, driver brødrene i The Lemon Twigs med mye av det samme.

Etter noen uker med plata i bagasjen, er det ingen tvil om at Rault har laget et album der det er umulig ikke å tenke på sol, sommer, bølgeskvulp og glass fylt med isbiter og sprudlende drikkevarer. Et berusende, sjarmerende og melodisterkt album som har bundet meg fullstendig til masta.

Av platas 12 låter, biter «Right On Time», «Neither Love Nor Money», «Exactely What I Needed» og «When I’m Back Again» på kroken umiddelbart. Men frykt ikke, alle låtene treffer deg garantert om du bare tar deg tid og lytter litt ekstra når du snur hamburgerne, rygger ut yachten, slår opp solparasollen, studerer stjernene eller tømmer søpla.

Foto: Michael Head/bandcamp

 

 

 

 

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1668