Spiser kirsebær med de store

Plateanmeldelse: Maple Glider – «I Get Into Trouble» (album, 2023)

Maple Glider eller Tori Zietsch som hun egentlig heter, er en australsk singer-songwriter fra Melbourne, Australia. Det er uvisst hva de har i drikkevannet i Melbourne, men at musikkmiljøet i byen har fremmet en rekke artister med særpreg og et spennende uttrykk er hevet over enhver tvil. Det fine debutalbumet, «To Enjoy is the Only Thing», Zietsch ga ut i 2021 gikk dessverre undertegnede ufortjent hus forbi, men det kan heldigvis bøtes på.  

Zietsch er ikke en artist som tar lett på ting. Tekstene handler om kristen oppvekst, en barndom preget av pietisme og patriarkalsk moral. Som en terapeutisk øvelse skriver Zietsch om hennes tilnærming til egen seksualitet og kropp, som i den kanonfine åpningslåten «Do You» og i «Dinah» som rett og slett er en bibelhistorie om en kvinneskjebne som gjorde inntrykk på Zietsch i formative år.

Break-up-låten «Two Years» er et av platas fineste øyeblikk med sin nærmest club-aktige basslinje. Lana Del Rey har som kjent banet vei for sjangeren trist pike, og der finner vi også Maple Glider. «Don’t Kiss Me» handler om aksept og grensesetting:

/ Don’t kiss me / My safety should not have to be earned / I was just a baby until you made me into a lesson to be learned / Sometimes my own body, doesn’t feel like my body / But definitely don’t kiss me / 

Glider vinner på en avslappet og cool tilnærming til vokalen, noe som også kler den enkle, men fine indie-produksjonen på plata. Produsent Tom Iansek har tidligere jobbet med band som #1 Dads, Big Scary og No Mono.

«I Get Into Trouble» er en vakker plate som dealer med dype følelser, og som setter disse følelsene i en samfunnskontekst. Maple Glider må fra nå av nevnes i samme åndedrag som andre fremadstormende kvinnelige australske artister, som Julia Jacklin og Indigo Sparke.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *