Splitte mine bramseil!

Tom Waits – «Shiver Me Timbers» (låt, 1974)

 «I’m leavin’ my family
And leavin’ my friends
My body’s at home
But my heart’s in the wind
Where the clouds are like headlines
On a new front page sky
My tears are salt water
And the moon’s full and high
And I know Martin Eden’s
Gonna be proud of me
And many before me
Who’ve been called by the sea
To be up in the crow’s nest
And singin’ my say
Shiver me Timbers
I’m a-sailin’ away
Blant Tom Waits’ konvensjonelle album har plata med det Frank Sinatra- inpirerte coveret, «The Heart of A Saturday Night» (1974) alltid vært favoritten, enda litt jevnere og vassere enn den flotte debutplata «Closing Time». Plata har en lettere jazzete fremtoning, Tom Waits sitter bak piano, og en rekke blåseinstrumenter bidrar. Plata har flere sterke låter som «Fumblin’ With The Blues» og onelinerkongen «San Diego Serenade».
Låten som gjør aller sterkest inntrykk på meg er utvilsomt «Shiver Me Timbers», ikke bare fordi den har referanser til Moby Dick og ei av de virkelige store bøkene, «Martin Eden» av Jack London, men også derfor. Melodien er nydelig. Tom Waits stemme er effektiv nok, selv om den mangler mye av særpreget den senere skulle få.
Men hva handler låten om? Jeg tar utgangspunkt i strofen:
«And I know Martin Eden’s
Gonna be proud of me
And many before me
Who’ve been called by the sea»
Da jeg leste Jack Londons semi- selvbiografiske roman «Martin Eden» to ganger for rundt tretti år siden, gjorde den sterkt inntrykk. Romanen handler om sjømannen Martin som forlater livet han levde og jobber beinhardt for å bli forfatter og for å vinne kjærligheten til en kvinne av høyere klasse enn ham selv. Han lykkes og går forbi både kvinnen og hennes folk i dannelse. Men hva ender han opp med: En voldsom tomhet. Miljøet han blir en del av, er preget av kulde og streben. Han innser at han ikke hører hjemme her. Men han kan aldri igjen vende tilbake til den han var. Han svømmer utover havet til han drukner.
Med dette som utgangspunkt tenker jeg at låten har flere tolkninger. En enkel sjømannsvise? Eller handler den om at man må satse for å vinne; det kan være nødvendig å forlate familie og venner for å lykkes. Kanskje handler sangen rett og slett om å forlate dette livet av egen vilje. Én annen mulighet er at vi møter en person på dødsleiet. Han tar farvel. Livet er slutt: «And I’m leavin’ my family, And I’m leavin’ my friends, My body’s at home, But my heart’s in the wind».
Mange av de beste låttekstene etterlater mye usagt, mye forblir mellom linjene. «Shiver Me Timbers» med Tom Waits er en slik låt.
Tormod Reiersen
Tormod Reiersen
Artikler: 81