Springsteen i morra, Nash Gripka i kveld!

Lyttelua skal på konsert med sin nye favorittartist.

Det er en vakker morgen. Sola skinner, kråkene krangler og bikkja til naboen driter i blomsterbeddet. Lyttelua sitter i vinduskarmen og spiser rå løk med rekesalat.

-Det regner, alltid regn, alltid misery, sukker Luatassen som har stirrer mot porten i over en time. Israel Nash Gripkas «Lousiana» ligger på lur i bakgrunnen.  Mannen som spiller på Buckleys i Oslo i kveld.

– Sola stråler, Lua. Du er lei deg, det er tårer. Du savner Hetty med de vakre kjolene…

– Hold kjeft, din bleikfis. Det ække love-tårer, det er løk-tårer. Pluss at det regner bøtter utafor.

-Jeg er sønn av en ekte topplue, og toppluer griner ikke, fortsetter Luatassen mens tårene spruter så hardt mot vindusruta at drittbikkja stikker halen mellom beina.

-Det hjælper alltid med litt Stones når sjela vrenger seg. Takk skal du ha, du leser meg som Wikipedia.

-Det er ikke Stones, det er Israel Nash Gripka.

-Jøss. Visste ikke at det fantes en Nash i Israel også. Lyttelua smiler fra øre til øre og spetter ned fra vinduskarmen.

-La oss flytte til Israel. Tenk om han er med i Israels svar på Crosby, Nash, Stills & Young?

-Han heter Israel Nash Gripka og kommer fra Missouri, U.S.A.

-Hæ?  Som om The Boss skulle kalt seg Norway Bruce Springsteen, liksom?

Ehhh… nei! Men jeg er temmelig sikker på at Springsteen digger Israel Nash Gripka.

Resten av kvelden går med til å høre på Israel Nash Gripkas mesterverk «Barn Floors & Concrete Floors». En plate så proppfull med gode låter at Lua ruller en sekser etter kun to gjennomlyttinger.

-Jøye meg, det høres jo ut som om Steve Earle, Richmond Fountain, The Band, Neil Young, Son Volt, Creedence, Stones og The Jayhawks jammer sammen i hjertet av Nordmarka. Grønne salamander for et album.

-Det skal være sikkert og visst, helt klart en av de beste utgivelsene i 2011. Låter som «Fools Gold», «Drown», «Sunset Regret», «Goodbye Ghost» og «Red Dress» rir på toppen av hvilken som helst bølge. Vannvittig bra.

-Men pokker heller, fyren speller jo samtidig med Springsteen…

-Slapp av Lua! Israel Nash Gripka i kveld, Springsteen i morra. Vi snakker to ganger julaften og dobbel dose med Pommac & Gin.

-Og for alt jeg vet dukker Hetty opp på Buckleys i kveld, mumler Lua. Øya hans svømmer rundt i love and affection samtidig som han nynner forventningsfullt på sin nye favorittlåt, «Red Dress».

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645