Stang inn for Madonna

Etter å ha tasset rundt i en sliten treningsdrakt i et par år er superstjernen med den største bicepsen på hitlistene klar for nye bravader. Jeg skulle gjerne ha sagt at dette betyr null og niks for meg, men mine bånd til Madonna er slitesterke som fy.

Det moderne eventyret om Madonna startet i New York, der heltinnen hadde tjue dollar i lommen og et hode fullt av ambisjoner. Jeg vet ikke om jeg ble grepet av den grunnleggende gi-faen holdningen hun uttrykte, der hun løftet på den uskyldshvite blondekjolen og klådde seg mellom beina. Eller det faktum at hun etter sigende overlevde på popcorn og yoghurt de første årene i karrieren (sikkert en diett hun kaldsvetter over i dag). Madonna tok jomfruen på min ungdomstid og har blitt værende i bevisstheten min siden den gang. Jeg rekte inn og ut av platebarer og brente alle lommepengene mine på vinyl. Jeg fikk gåsehud av fiolinintroen på ”Papa don’t Preach”, elsket furoren hun skapte med brennende kors når hun slapp ”Like a Prayer” .

Selv om våre veier skiltes i noen år på nittitallet, så kunne jeg kort tid etter gladelig innrømme at ”Erotica” er et av hennes mest undervurderte album. Og mens jeg var på universitetet og kom over feministteorier som baserte seg på hennes eneste suksessfilm Desperately Seeking Susan, så var Madonna plutselig tilbake med mer tyngde enn noensinne før. Med Ray of light kunne vi endelig hylle Madonna som en albumartist og hun med ”Don’t tell me” fylte hun dansegulvene med nyfrelste linedance-fans. Før hun dro fant frem discokulen igjen og sørget for at ”Hung Up” ble en hit på klubb og i bursdagsfeiringer for 60-årsjubilanter så vel som for 10-åringer. Tiden går og Madonna består. Eller?

Til tross for gode gener og andre mulige hjelpemidler, så kan det virke som Madonna begynner å få dårlig tid. Kanskje det er grunnen til at hun nå gjør promo for sin nye film (”W.E.”) samtidig som hun lekker som en sil på diverse talk-shows på begge sider av Atlanteren om sitt kommende studioalbum, ”MDNA”. Det hele topper seg til helgen når slipper hun første singel og skal lage tidenes lanseringsshow på Amerikas hellige grunn, Super Bowl. For de av oss som aldri har brydd oss med Super Bowl før så snakker vi her om mesterskapskampen i National Football League, høydepunktet i amerikansk fotball i USA. Det hele sendes live på TV4 fra kl 23:00 søndag kveld.

Om discokulen fortsetter å skinne på en the queen mother of pop fra Michigan er vanskelig å si. Derfor er det greit å begynne å tenke på fremtiden og gjerne et liv bak kamera. Filmen ”W.E.” er Madonnas regidebut og tar for seg kjærlighetshistorien mellom britiske Kong Edvard og amerikanske Wallis Simpson. Filmens musikk er nominert til Golden Globe og er på kino i Norge fra 9. mars.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405