Starter musikkåret med et brak!

Plateanmeldelse: Ryan Adams – «Star Sign» (album, 2024)

 Musikkåret 2024 starter med et brak! I hvert fall for Ryan Adams, som gir ut intet mindre enn fire studioalbum, pluss live-albumet «Prisoners» (kun fysisk format), alle tilgjengelige fra 1. januar.

Albumet «1985» er rocka så det holder, flere hakk råere enn de rocke-platene Adams har gitt ut tidligere, for eksempel «Rock N Roll» (2003). Mange av låtene klokker inn på rundt minuttet. Det er morsomt å høre på, men kanskje litt vanskelig å ta på alvor. «Heatwave» er også et rocka album, noe mer eksperimentelt og med litt lengre låter, mens «Sword & Stone» nærmer seg Ryan Adams slik vi kjenner ham best. 

Det blir fort litt mye å gape over selv for fansen, men du verden, det er godbiter å finne på alle de fire utgivelsene, ikke minst på «Sword «& Stone» som godt kunne vært verdt en anmeldelse alene. Noe av det mest imponerende ved hele prosjektet er at Adams så tydelig har bakkekontakt, at han har hatt en plan med hvert album. Og Arild Rønsen har rett; «Star Sign» er hovedalbumet blant de fire, derfor handler det mest om dette albumet i den videre omtalen her.

For det skjer noe magisk så snart Ryan befinner seg på hjemmebane; i det sjelfulle hjørnet av folk/americana-sjangeren. Det er merkbart allerede fra første note på åpningslåten «Self Defense». Stemmen til Adams er også hjemme i dette landskapet; det er få som matcher Adams når det gjelder uttrykksfull og troverdig framføring.

Plata er smakfullt produsert med gitarer og lekre detaljer på orgel/tangenter. På trad-låten «Shinin’ through the Dark» krydres det med trekkspill og slide-gitar. Platas høydepunkt er den nydelige «Be Wrong» som rett og slett er en Ryan Adams-klassiker av beste sort.

Tittellåten «Star Sign» løftes av et ljomende munnspill og et slags Bono-aktig refreng med en herlig slentrende gitarsolo. Virkemidlene er egentlig ikke så mange, men til gjengjeld er de svært effektfulle. Det handler om følsomhet og perfeksjon fra Adams og hans medmusikanter. Intet mindre enn direkte imponerende. Når skiva rundes av med den stemningsfulle «Stay Alive» er verket fullendt. 

Katalogen til den produktive Ryan Adams begynner etter hvert å bli rimelig omfattende, men med så mange gode låter at det er bare å ta av seg cowboyhatten og bøye seg i støvet.

Beste spor: «Self Defense», «Darkness», «Shinin’ through the Dark», «Be Wrong», «Speeding Car», «Star Sign» og «Stay Alive».

Foto: Ryan Adams’ hjemmeside

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 199