Stor folkpop-kunst

Katy J Pearson, «Sound of the Morning» (album, 2022) / Katy J Pearson & Friends, «The Wicker Man E.P» (EP, 2023)

Britiske Katy J Pearson har samlet venner i bransjen og spilt inn det klassiske soundtracket fra den gamle kultfilmen «The Wicker Man» (1970). Original-tracket til filmen ble skrevet av Paul Giovanni, og bestod av et knippe folkrocklåter framført av skuespillerne i filmen. 

Blant de gode vennene har Pearson hentet inn folk som Drug Store Romeos, Wet Leg, Broadside Hacks, H. Hawkline, Orbury Common og Bert Usher. Ikke hørt om alle? Ikke jeg heller, men slike bagateller kan vi ikke dvele ved. Det viktigste er at Pearson og co lar låtene til Giovanni komme fram i lyset igjen og lar dem skinne på denne EP’en.

Pearson er forresten ikke den første artisten som tolker sanger fra «The Wicker Man». Den svenske duoen Us and Them har for eksempel også gitt ut fire sanger fra soundtracket på EP’en «Summerisle» i 2011.

«The Wicker Man E.P» åpner med barnaktige «Fire Leap» før vi får én av flere versjoner av den utrolig fine «Willow’s Song». «Gently Johnny» er også en folk-perle av de sjeldne. «Lullaby» høres skummel ut, det skulle jo bare mangle all den tid «The Wicker Man» er en skrekkfilm. Pearson er ikke den som tar for mye plass heller. «Corn Rigs» for eksempel, framføres i sin helhet av gruppa Broadside Hacks.

Et par av sporene på tampen er rene club-versjoner av «Gently Johnny» og «Willow’s Song». Pearson viser til fulle at hun kan forvalte dette materialet som er å regne som en moderne kulturskatt i Storbritannia (selv om den ble skrevet av en amerikaner).

I denne omtalen er det dessuten verdt å trekke fram Katy J Pearsons egenskrevne, kritikerroste album fra 2022, «Sound of the Morning», et album som ble skrytt opp i skyene av såpass seriøse aktører som The Guardian og NME. Det er selvfølgelig en grov tjenesteforsømmelse at vi ikke fikk den med oss i fjor.

«Sound of the Morning» er en plate fylt til randen av guts, vilje og evne til å skape alternativ folkpop-kunst. Bare hør den latterlig gode «Talk Over Town», for eksempel. Andre knallgode spor er «Sound Of The Morning», «Riverbed», den akustiske «The Hour» og «Storm To Pass».

Siste spor på plata er Paul Giovanni-klassikeren «Willow’s Song», fra det nevnte soundtracket, dermed skaper Katy J Pearson en helt naturlig overgang til «The Wicker Man E.P.», hvor samme låt er å finne i hele tre versjoner (hvorav denne er den beste).

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 198