Svært imponerende

2C031650-7573-4B94-BE3B-3B1C587D42B7Jørund Vålandsmyr & Menigheten: «Til dere som er lykkelige»

Jørund Vålandsmyr: Minikonsert Thorvalds på RootsyShowcase 28. februar 2020.

Foto: Vibeke Sjøvold

«Jeg er på vei til et annet sted
Der hvor uroen slår seg ned
Du kan gjerne følge meg
Det blir et liv uten mål og vei»

Jeg var på vei inn døra på Thorvalds på Grünerløkka i Oslo. Uroen kom da jeg havnet omtrent midt på scenen under en samtale på Rootsy Showcase, et Off:Larm-arrangement under By:Larm-festivalen i Oslo, men den slo seg heldigvis ikke ned.

De som kjenner meg, vet at jeg nok ville foretrukket bakdøra, og at denne lille seansen i seg selv kunne vært nok til å få meg til å snu. Men uroen slo seg heldigvis ikke ned. For på Thorvalds var det svært hyggelig. Og stinn brakke! Jeg dro kjensel på en rekke artister og bransjefolk som enten skulle i ilden eller hadde vært der tidligere på ettermiddagen. Og når vi snakker om ild: Ekstra hyggelig å si hei til ildsjelen Per Ove Hagestuen som har skap et unikt konsertsted på Arnemoen Gård, oppe på Ringebu.

Jeg var bare innom en tur for å høre litt på Jørund Vålandsmyr solo, deretter ville jeg videre til en viktig og hyggelig avtale med familien. Ikke for det; her kunne jeg vært lenge! Jeg hadde plass nesten helt bakerst i lokalet, men det fungerte helt utmerket. Fra Vålandsmyr entret scenen og til han var avsluttet en halvtimes tid seinere, var det ikke en ulyd å høre.Riktignok var det mange bransjefolk i salen, men Vålandsmyrs autoritet, sterke stemme og tilstedeværelse på scenen innbød ikke til small talk, heldigvis.

Jørund Vålandsmyr er frontfigur i det Spellemann-nominerte country-bandet, Country Heroes. Country Heroes spiller delikat, stilfull og stilren honky tonk der Vålandsmyrs synger på engelsk. De har gitt ut albumene «Southern Insecurity»(2017)—for en herlig tittel—og «Honky Tonk Tears» (2018). I fjor høst kom albumet «Til dere som er lykkelige» fra Jørund & Menigheten, albumet sangene Jørund fremførte på Thorvalds var hentet fra. Jeg fikk en prat med Vålandsmyr:

«Når jeg først skulle gjøre en skive på norsk, var jeg ikke interessert i at dette skulle bli en norskspråklig utgave av Country Heroes. For Menigheten føles det helt naturlig å gå fra en countrylåt som «Hjerterått» til den psykdeliske rockeren «To kalde steinheller». Den røde tråden blir tekstene og utrykket.»

Det er altså ikke lenger honky tonk vi får servert, men viser og americana ispedd rock. Gitarene går gjerne på utflukter slik vi kjenner fra blant andre Jonathan Wilson. Hør for eksempel på «Formulasjon», siste låt på plata og Vålandsmyrs egen favoritt. Herlig! Flott versjon også på Thorvalds. På plata er det flere tekster om forfeilet kjærlighet. Både bandnavn og det salmebokaktige omslaget på plata indikerer imidlertid at Vålandsmyr også sneier innom Vårherre og mer filosofiske sider ved tilværelsen:

«Når man tar seg selv i å be
Om at det ikke finnes en gud
Hva blir så da igjen av en selv, foruten vår sjel
I en tilstand vi ikke kan se
Tenkte du noen gang på hva du gjorde og sa
Hvis du angrer er det nok og det er ikke rart du ba»

«Hele bildet med gud, himmel og helvete henger jo virkelig ikke på greip», forteller Vålamdsmyr. «Bibelen har blitt skrevet om for å brukes for å kontrollere mennesket av mennesker som ikke forstod den i utgangspunktet. Men jeg er overbevist om at Jesus har levd på jorden og at han var en veldig bra fyr. Men han hadde neppe tilhørt en religion. Gud er et bilde på det vi streber om å oppnå, komplett forståelse.»

Da jeg lyttet til plata de første gangene, var det nok åpningslåten «En sang» og «Hvis Gud ikke tror» jeg særlig festet meg ved. Men dette er av de platene som gir belønning for gjentatte lytt; det er noe ved alle sporene på plata. Finurlige vendinger i tekstene, eller musikken som tar en litt annen retning enn man forutser. Flere av låtene, og kanskje aller mest nydelige «Nyanser av mitt», er godt plantet i norsk visetradisjon:

«Ut i skogen for å vandre nå
Kun denne tia som går og går
Alt jeg hadde er nå blitt ditt
Forkledt i nyanser av mitt»

«Den låten skrev jeg mens jeg lyttet til plata «Her Bor» av Frida Ånnevik. Ellers ble jeg—som så mange andre— svært imponert over Stein Torleif Bjellas album «Heidersmenn». Jeg var i utgangspunktet ikke interessert i å skrive på annet enn engelsk, men lagde flere tekster på norsk etter å ha hørt Bjella. Melodiene kom en stund senere. Plutselig løsnet det med 6-7 melodier i løpet av en natt. Kanskje er 2-3 av dem med på plata med Menigheten».

Jeg er svært imponert over din opptreden på Thorvalds. Hva tenker du selv om å stå på scenen alene, spør jeg.

«Jeg har nylig begynt å gjøre flere soloopptredener, og det har gitt mersmak. Å spille egne låter alene med gitar for et publikum når de hører etter —slik som det respektfulle publikummet på Thorvalds er veldig inspirerende. Alene er det også veldig lett å leke litt mer arrangementene. Det å høre meg med og uten band skal være fint begge deler, men på litt forskjellige måter.»

Thorvalds virket som et utrolig hyggelig sted. Selv om det var fullt, ble jeg sett, og fikk drikke av mannen i baren uten å måtte anstrenge meg:

«Jeg håper Thorvalds holder scenen i gang, det er et bra lokale med hyggelige folk bak baren. Vibeke Sjøvold i RootsyMusic, som har jobbet mye med Country Heroes og Menigheten, skal dessuten ha stor takk for initiativ og alle de timene med arbeid som ble lagt ned for å dette arrangementet jeg var en del av, Rootsy Showcase, så vellykket.»

Jørund har også gode nyheter for fremtiden. Jørund Vålandsmyr & Menigheten er i gang med en ny plate med utgivelse til høsten eller neste vinter:

«Vi beveger oss i litt nye spor, tror jeg. Men vi låter fortsatt som Menigheten.»

Ønsker du å se Jørund Vålandsmyr & Menigheten live? Det gjør jeg! De skal spille på Brygghuset i Halden 7. mars og på Last Train i Oslo 26. mars.

Tormod Reiersen
Tormod Reiersen
Artikler: 81