Tilbake med et brak

11CA299D-906F-4014-9800-15EB4003A8BDPlateanmeldelse: Dig Deeper – «Easy Were the Days (Before I Met You)» (album, 2022)

Oslobaserte Dig Deeper er tilbake med et brak. Intet mindre. Dig Deeper ble startet opp i Bergen av gitarist/vokalist Einar Kaupang i 2010 og har for lengst opparbeidet seg en høy stjerne her til lands. De fikk et ordentlig løft med forrige utgivelse, den kritikerroste og politiske «In Central European Time» i 2017, og denne gang løfter de taket så det knaker i takstolene.

Bak tittelen «Easy Were the Days…» finner vi et band som virkelig er på tilbudssiden med sin alt-country/powerpop. Her spares det ikke på noe. Produksjonen er storslått og like rik på detaljer som på trøkk. Tekstmessig er Kaupang tilbake i det universelle; livet, lengselen og kjærligheten.

Inspirasjonskildene er mange. Tradisjonelt har Dig Deeper blitt sammenlignet med Neil Young og The Dream Syndicate. Denne gang trøkker de til litt ekstra og det er lett å trekke paralleller til The Posies og ikke minst til nyere band som The Soundtrack of Our Lives og The War On Drugs.

«Easy Were the Days…» åpner formidabelt tøft med singlen «Cool Wind», som er et samarbeid med bergensduoen Soft Ride. Gromme gitarer og sterke melodilinjer. Låta setter seg i hjernebarken. Det blir ikke mindre tøft på «Summer Sun», hvor gitarene igjen spiller en sentral rolle og løfter intro og refreng til uante høyder.

Det er klassiske Crazy Horse-takter over tittellåten, mens den glimrende poplåta «I Remember the Sound» fungerer som er utmerket avbrekk med sine synth-linjer. Den episke «Doesn’t Make a Difference» klokker inn på over sju og et halvt minutt, og som avslutning har Dig Deeper fått med seg følgesvenn og shooting star Louien, den fine og rolige sistelåten «That Wasn’t Saying Goodbye».

Dig Deeper har med «Easy Were the Days…» gitt ut et ei skive som oser av overskudd. Alle brikkene faller på plass, det låter klassisk og moderne på samme tid. Dette er rett og slett en lykkepille av et album. Akkurat hva vi trenger i forkant av en lang og god festivalsommer – og der regner vi med at Dig Deeper står på plakaten.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 195