Tilbake med et smell

Plateanmeldelse: The Gaslight Anthem – «History Books» (album, 2023)

Det amerikanske rockbandet The Gaslight Anthem, fra New Brunswick, New Jersey, har holdt koken siden 2006. Bandet består av frontmann Brian Fallon, Alex Rosamilia (gitar), Alex Levine (bass) og Benny Horowitz (trommer). 

The Gaslight Anthem har vært kjent for å lage god gammel erkeamerikansk rock av beste merke, uten at de helt har nådd opp til forbildene sine. Mest kjent er de kanskje for singelen «45» fra albumet «Handwritten» (2012).

Bandet ble offisielt oppløst i 2015, og foruten et par live-opptredener i 2018, i forbindelse med 10-årsjubileet til albumet «The ’59 Sound», forble de oppløst til våren 2022, da de annonserte at de var tilbake på heltid. Fallon ga ut flere soloskiver i denne perioden.

Og det ene leder til det andre som det heter, og nå sitter vi her med deres sjette studioalbum, «History Books», bandets første på ni år. Skiva er innspilt i samarbeid med produsent Peter Katis, som tidligere har jobbet med blant andre The National, Interpol og Kurt Vile.

The Gaslight Anthem /Brian Fallon har tradisjonelt oppgitt Bruce Springsteen som en viktig inspirator, og det er heller ikke vanskelig å høre på «History Books». Tittellåten, med sjefen sjøl på gjestevokal, kom da også ut tidligere i år som singel, og er kanskje platas beste spor. Enda mer tydelig blir inspirasjonen på fine «Empire». Fallon har tidligere også trukket fram band som The Clash og Tom Petty som inspirasjonskilder.

Men den nye plata har sannelig mer på lager, bare hør den nydelige folk-balladen «Michigan» med Death Cab-gitar og Petty-beat. Her og der høres partier som kunne vært The Posies, andre ganger kan man også høre likheter med kontemporære band som The Hold Steady og The Killers.

Noen av låtene, som «I Live in the Room Above», lener seg tungt på vreng-gitarene uten at de nødvendigvis har så mye mer å by på, men sånn er det med The Gaslight Anthem – what you see is what you get. De er og blir et tradisjonelt rockeband, pålitelig, vaskeekte, tro mot sjangeren og god på bunn.

«History Books» nytes best når den spilles høyt. Her er det bare å få på hodetelefonene eller tømme huset, for dette kan fort bli for mye for både mor og barn.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 199