To knallplater på rappen

85BD8DD7-CDEF-40F5-98FC-37EE30F3DCD8Plateanmeldelse: Belle and Sebastian – «Late Developers» (album, 2023)


Akkurat hva det skyldes vet jeg ikke, men nesten uansett hva gjengen i Belle and Sebastian finner på av musikalske sprell, faller jeg pladask. Og nå har de, for andre år på rad, meisla ut nok et album med en drøss låter jeg går (eller for den saks skyld, sitter) og nynner på til alle døgnets tider.

Noe som er utrolig sterkt, med tanke på at Glasgow-bandet (med noen utskiftninger underveis) har holdt det gående siden 1996. For det finnes ikke så mye som et snev av verken stagnasjon eller tretthetsbrudd å spore etter nesten 30 år i pop-manesjen fra bandet som hentet navnet sitt fra en barnebok skrevet av den franske forfatteren Cécile Aubry.

At «Late Developers» ble spilt inn i samme slengen som fjorårets briljante «A Bit of Previous», betyr på ingen måte at vi nå serveres restene fra herremåltidet. Det betyr snarere at vi blir servert enda flere låter fra en innspilling der det meste må ha gått på skinner.

For begge platene, som naturlig nok har mange likhetstrekk, fungerer aldeles utmerket for musikkelskere som setter pris på melodiøs indiepop som ikke er fremmed for å la seg inspirere av alt fra discorytmer til countrymusikk. At gjengen heller ikke går av veien for å hive inn noen blåsere og ganske mye synth både her og der, gjør bare musikken enda mer interessant og lett å like. Måten Stuart Murdoch og Sarah Ann Martin bytter på å synge, er forbilledlig og tilfører plata både variasjon og en sjarmerende vri.

Etter noen runder i spilleren (som det så fint heter), er der bare å slå fast at Belle and Sebastian på under ett år har overlevert verden to popalbum som er sånn cirka like fantastiske. To album som fortjener å bli spilt både sønder og sammen.

Fordi det svært lite å sette fingeren på, anbefaler denne skribenten å bare gi seg hen og spille hele sulamitten om og om igjen. Men, fordi det ofte er ønskelig med noen stalltips, er låter som «Give A Little Time», «When We Were Young», «When You’re With Me», tittellåta, «When The Cynics Stare Back At The Wall» (med Tracyanne Campbell på vokal) og «I Don’t Know What You See In Me», sikre vinnere når de skimter målsnøret i horisonten.

Sistnevnte låt, som, om man er som meg, sender tankene til 80-tallet og Limahls monsterhit «Never Ending Story, er skrevet av Peter Ferguson aka Wuh Oh, og er således (trommevirvel) Belle and Sebastians første låtskriversamarbeid. Noe som jo må være litt stas for den godeste Peter.

Ps! Om man studerer coveret, vil man oppdage at personen holder opp et fotografi av fjorårets album. En stilig detalj med tanke på årets treffende albumtittel, «Late Developers». At coveret også kan gi assosiasjoner til The Smiths coverkunst, er muligens heller ikke helt tilfeldig.

Foto: Playground Music (promo)

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1657