To plater med det lille ekstra

2B295335-8D20-4DA7-822C-ECEACB8C4592Popklikk har anmeldt to plater vi har hørt mye på den siste tiden, to plater vi digger så mye at vi jubler selv når vi må hente fram den dustete støvsugeren. Here we go:

Drive-By Truckers: «The Unraveling» (album)

Etter en pause på tre og et halvt år er endelig Drive-By Truckers tilbake med nok et album som setter dype spor allerede etter et par gjennomlyttinger. For med noen unntak, befinner låtene på «The Unraveling» seg i kategorien meget bra pluss. Som på det forrige albumet, fabelaktige «American Band», har bandet mye på hjertet. Og som på forgjengeren fyrer låtskriverduoen Patterson Hood/Mike Cooley på alle sylindere.

Tekstene på flere av låtene er slik jeg tolker det fylt med en blanding av sinne og uro for den politiske utviklingen i hjemlandet USA. En uro og en bekymring for menneskene det rammer. Mennesker som ofte befinner seg nederst på rangstigen uten muligheter til å komme seg ut av elendigheten. Platas seks første låter er helmaks. Liker du Springsteens «Darkness On The Edge Town», platene til tidligere Drive-By Truckers medlem Jason Isbell, Son Volt, Neil Young og klassisk sørstatsrock, skal du slite med ikke å like «The Unraveling».

A Girl Called Eddy: «Been Around» (album)

Nesten 16 år etter sitt nydelige selvtitulerte debutalbum, produsert av Richard Hawley», kliner kvinnen som skjuler seg bak navnet, Erin Moran, til med en oppfølger som er enda bedre! «Been Around» er bokstavelig talt en fest av et album der stemningen blir så høy at man aldri vil gå hjem. Det er ikke ofte jeg digger nesten alle sporene på en skive, men på «Been Around» er det usedvanlig lite å sette fingeren på.

Moran lager sofistikert popsoul som spriker i flere retninger. Selv tenker jeg mest på 60-tallet, Dusty Springfield, Burt Bacharach, Aimee Mann, The Carpenters, en pop’ete versjon av Chrissie Hynde og Everything But The Girl, når låtene ruller forbi meg i et behagelig tempo. Produksjonen, der både blåsere og strykere slipper til, er så utsøkt luftig og generøs at man nesten kan høre at låtene fryder seg. Om du begynner med den nydelige buketten «Big Mouth», «Charity Shop Window», «Someone’s Gonna Break Your Heart», «Two Hearts», «Come To The Palisades» og «Finest Actor», er mye gjort.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1641