Tør å krysse grenser

38754BB2-14DF-49B3-AF03-09E07AAEEC63PLATEANMELDELSE: Falkevik – Louder Than I’m Used To (album)

Falkevik er en trio bestående av Julie Falkevik Tungevåg på flygel og vokal, Ellen Brekken fra Hedvig Moldestad Trio på bass og trommeslager Veslemøy Narvesen. «Louder Than I’m Used To» er Falkeviks debutalbum.

Dette er friskt, spennende og annerledes, en syntese av triojazz og singer/songwriter sensibilitet. Låter som «Detour» og «Little Prince» har klarest tilknytning til et nordisk jazzutrykk, basert på det  melodi og klangbildet Keith Jarrett i sin tid introduserte. Men jeg opplever denne plata først og fremst som moderne popmusikk, som gjennom et markant rytmisk fundament og musikalitet tør å krysse grenser.

Åpningslåta «Castle», med dramatiske og tette akkorder, inviterer både til majestetisk fornemhet og søken. Den riffbaserte «Sing To Me» bærer med seg et ekko av John Cales tolkning av «Heartbreak Hotel», men uten at jeg tror dette er tilsiktet.  I «Walk Away» hører jeg derimot et slektskap til Suzanne Vega.

Høydepunktet på albumet er «You Ask». Melodien og formidlingen er storartet, og Brekkens bass-spill gir låta ytterligere karakter og tyngde. «Kvite slott» med sitt ambiente uttrykk ligger nærmere en norsk visetradisjon. Det er et flott og velvalgt avslutningsspor.

Et ønske om synlighet, ny tilstedeværelse eller å finne fram, noe som også ligger i tittelen på albumet, binder låtene sammen. Lydmessig er dette en produksjon med stort sett forsiktige pålegg av synth, elektronikk, vokal og klang. For lyttere med engasjement og interesse utenfor det formaterte eller stiliserte innen sjangerbegrepene, er dette en velkommen og hyggelig overraskelse.

Eivind Sigurd Johansen
Eivind Sigurd Johansen
Artikler: 186