Uforskammet god

Plateanmeldelse: Margo Price – «Strays II» (album, 2023)

Margo Price er ute med andre del av det som i praksis er dobbeltalbumet «Strays». Popklikk anmeldte første del i januar i år: Price går egne veier, utypiske for den tradisjonelle Nashville-sounden. Uttrykket hennes kan kalles alternativ country, eller kanskje enda bedre, outlaw-country. Uansett, det er overraskende mye trøkk og attityde ute og går på «Strays», som i all hovedsak er produsert av Jonathan Wilson. Price har selvfølgelig også bidratt selv, såpass med bein i nesen forstår man fort at hun har.

På «Strays II», med Jonathan Wilson som co-produsent, er Price mer tro mot den etablerte Nashville-tradisjonen rent musikalsk, men hennes tydelige outlaw-signatur er fortsatt like sterkt til stede. Røttene til Price er som hos så mange dypt plantet i den kristne sørstatstradisjonen, men det er noe som skurrer der ute i det amerikanske samfunnet, noe som lurer i buskene, noe som kan bli farlig. 

Balladen «Black Wolf Blues», kanskje platas fineste øyeblikk, handler om denne trusselen:

/ Black wolf is running out through the trees / Red eyes on fire, hungry and hard / Lord, won’t you save us from the evil in the world / Keep that old black wolf out of my yard

Man kan bli mørkeredd av mindre. Heldigvis finnes det lettere øyeblikk på «Strays II», som søte «Homesick». Price går også i seg selv for å finne inspirasjon, som i «Mind Travel». Hun er en nesten uforskammet god sanger, med en stemme fleksibel nok til å beherske alle stemningene på plata.

Sistelåten «Burn Whatever’s Left» er en formidabel countryrocker, en låt om å rive ned alt det gamle, og et av de fineste sporene på skiva.

/ Strike a match and start again / my memory is my only friend / build me a house for memories I’ve kept / then burn whatever’s left

Det er mulig at «Strays» var et litt mer helhetlig album enn del to, men med «Strays II», der markante artister som Mike Campbell, Sharon Van Etten, Buck Meek også bidrar, markerer Margo Price seg som en av de mest spennende artistene fra det amerikanske kontinentet for tida, en sammensatt og kompleks lyriker med en egenartet sans for fengende melodier.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205