Under radaren (2)

At det hvert år gis ut ualminnelige mengder med plater som aldri får den oppmerksomheten de hadde fortjent, er gammelt nytt. Men nå som musikkdekningen i en mengde medier er i ferd med å forvitre, kan virkeligheten for en rekke artister og band synes ganske så håpløs. 

Noe blogger, som for eksempel Popklikk, ønsker å gjøre noe med ved å prøve og anmelde flest mulig plater som vi synes fortjener både oppmeksomhet og skryt. At mange av platene Popklikk legger under lupen får lite eller ingen oppmerksomhet hos andre medier i Norge, synes vi er både merkelig og en smule trist. Det burde da være mulig å skrive mer om musikk i en digital tidsalder der spalteplassen er nærmest uendelig? 

At flere og flere også synes å konsentrere seg om å anmelde enkeltlåter framfor album, og at hovedfokuset på musikkanmeldelser i flere redaksjoner er å anmelde låtene i «MGP», «Hver gang vi møtes», «Stjernekamp» og «Maskorama», gjør det heller ikke akkurat enklere for artister å få den oppmerksomheten de fortjener. Men sånn har det altså – med noen unntak – blitt. 

For å bøte litt på dette har Popklikk en ukentlig spalte kalt «Best akkurat nå», der vi lager en spilleliste hvor vi heier på den nye musikken vi synes er best her og nå. En liste bestående av både kjente og langt mindre kjente artister vi mener fortjener en stor klapp på skulderen for sin innsats i musikkens tjeneste. 

Vår nye spalte, «Musikk under radaren», kan ses på som et supplement til «Best akkurat nå» – forskjellen ligger i at vi også henter fram artister og band fra fortiden som muligens gikk under radaren for mange musikkelskere da de dukket opp.

Denne gangen har vi valgt å presentere musikk fra utenlandske artister som ikke har fått i nærheten av den oppmerksomheten de fortjener for platene de har sluppet i løpet av året 2023. Artister som alle har fått sine nye plater anmeldt her på Popklikk.

Så langt i år har vi anmeldt cirka 170 plater, noe vi kjenner at vi er litt stolte av med tanke på det vi har skrevet om ovenfor. Det som er mer enn en smule bedrøvelig, er at over halvparten av disse platene knapt nok, eller i svært liten grad, har fått oppmerksomhet av andre musikkredaksjoner her til lands. For oss er det for eksempel helt uvirkelig at ikke en gang de nye, og meget gode platene til svært anerkjente artister som for eksempel Pretenders, Dexys, Ian Hunter, Lloyd Cole, Belle and Sebastian, Teenage Fanclub og til en viss grad Wilco, ikke lenger synes å fange interessen til norske musikkjournalister.

Men at så mange av de andre og mindre kjente artistene vi har anmeldt, også har gått under radaren, er egentlig minst like bedrøvelig, for er det noe musikkjournalister bør drives av er det nysgjerrighet og et ønske om å lete fram god musikk som ikke nødvendigvis er på alles lepper.

Derfor, kjære popklikkere, har vi laget en spilleliste bestående av 85 låter hentet fra knallsterke album som stort sett nesten bare har blitt anmeldt her på Popklikk. 85 plater der er svært lett å like og som fortjener både kjærlighet og mye mer oppmerksomhet de har fått så langt i år.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med lyttingen, og at det forhåpentligvis dukker opp noen musikalske gullkorn for akkurat deg. Sjekk ut spilleliste her (trykk på sirkel med plusstegn for å komme direkte til spillelista):

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1668