Ukens låt #7

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her.

Ukens låt #7: Duet Emmo: «Or So It Seems» (1983)

Popklikk goes experimental! Duet Emmo var et engangsprosjekt mellom Mute-sjef Daniel Miller og postpunklegendene i Wire; Bruce Gilbert og Graham Lewis. De utgjorde den mest «kunstneriske» og avantgardistiske (og kreative?) halvdelen av Wire, og de fikk utløp for musikalske ideer ganske fjernt fra Wire gjennom Duet Emmo.

«Or So It Seems» er et epos der et industrielt og svært repetitivt synth-komp ruller og går i nesten ni minutter. På toppen av dette messer Graham Lewis en tekst som også er svært gjentagende, og han gjør det på en svært personlig og litt vindskeiv måte støttet opp av en perfekt tilmålt korist (som jeg tror også er Lewis).

Dette møtet mellom det industrielle og menneskelige blir til en svært spennende låt som jeg aldri blir lei. Musikkpressen vendte unisont tommelen ned for 40 år siden, og platen ble oversett av de fleste og havnet i salgskassene i platebutikken. Med årene er den vokst til en moderne klassiker som du nå må ut med champagne-pris for å få kloa i.

YouTube: Duet Emmo – Or So It Seems (Remastered) (Official Audio) – YouTube

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 7