Ukens låt #8

I vår nye spalte «Ukens låt» velger Popklikk seg ut en perle fra de siste 70 år med pophistorie. Formålet er å velge ut sanger litt utenom allfarvei slik at våre mange lesere kanskje kan oppdage noen nye favoritter. Nederst i saken finner du en spillelista der låtene blir lagt inn etterhvert som de dukker opp her.

Dr. Alimantado: «Born For A Purpose / Reason For Living» (1976)

I anledning tropevåren i mesteparten av landet tar vi turen til Jamaica og Dr. Alimantado. Han var en innflytelsesrik toaster, DJ, produsent og sanger fra midten av 1970-tallet og til litt ut på 80-tallet. 

Ukens låt er delt i to: Den starter med «Born For A Purpose», en popete reggae-sang kompet av Sly & Robbie og med klare ska-toner i form av en hakkende gitar, stilsikker trompet og pumpende orgel. Doktoren synger nydelig og kores av Bim Sherman.Teksten fremstår nærmest som en rastafari-messe, skrevet i takknemmelighet over at han overlevde en påkjørsel av bussen i Kingston. Midtveis går den over i «Reason For Living», som er en klassisk og herlig dub.

På merkverdig vis var det pønkere som var av de første til å oppdage Dr. Alimantado i England, og det bidro selvsagt sterkt til hans relative popularitet og til at han fikk gitt ut tre LP-er rundt 1980 (og mange andre senere). 

Ukens låt kom ut på singel i Jamaica i 1976, men det var først ved at den ble inkludert på albumet «Sons Of Thunder» i 1981 at den nådde de bredere masser. Johnny Rotten spilte «Born For A Purpose» på britisk radio allerede i 1977, og det hevdes at det var det som introduserte reggae for pønkemiljøet. 

The Clash namedropper doktoren på «Rudy Can’t Fail» i 1979 med tekstraden «Like the doctor who was born for a purpose”. Dub-delen i “Reason For Living” kunne ha gått rett inn på både «Black Market Clash» og «Sandinista» uten at noen hadde reagert. Kanskje på tide at nye generasjoner introduseres for denne klassikeren i dag?

YouTube: Born for a Purpose/reason for Living (youtube.com)

Øyvind Ødegaard
Øyvind Ødegaard
Artikler: 11