Skeiv litt ut, da!

(Foto: One Zero One: The Story of Cybersissy and BayBjane)
Kutt ut å være så streit. Livet er mer enn Ylvis og Skavlan! Gjør deg selv en kulturell tjeneste og se en skeiv film.

Sexy, tankevekkende eller rett og slett fjolsete. På programmet til festivalen Skeive filmer som starter på Filmens Hus på fredag finner du alt dette. I tillegg viser den ukeslange festivalen historier du ikke en gang visste du ønsker deg.

Selv har jeg en kjempesoftspot for film som er litt på skakke. Kanskje startet det da jeg så Divine i Pink Flamingos eller begynte fasinasjonen allerede med Annie? Hva vet jeg. For meg er det i allefall slik føler meg hakket mer tilfredstilt når jeg ser film som vrir og vender litt på det etablerte. Dermed sier det seg selv at jeg skal prøve å få med meg mest mulig på årets festival.

Festivalsjef Bård Ydén. (Foto: Knut Bry)

Med 80 filmer fra 23 land er det ikke lett å velge. Derfor har vi fått inn en ekspert for å guide oss. Vi har slår av en prat med festivalens eminente sjef, Bård Ydén.

Hva gjør en film skeiv?
– Enkelt sagt er det filmer som bryter med det heteronormative på et eller annet vis. Når det er sagt så handler ikke filmene kun om «hvordan det er å være skeiv», historiene er nyanserte og like varierte som de fleste som blir satt opp på kino. I mange av filmene gjøres det ikke nødvendigvis noe stort poeng ut av at karakteren(e) er skeive, men det handler om mellommenneskelige forhold. De fleste, uavhengig av legning eller identitet kan relatere og gjenkjenne seg i mange av historiene som presenteres under festivalen.

Hva er din favoritt skeive film – noensinne?

– Nei, det kan jeg ikke svare på. Hvert eneste år dukker det opp filmer som setter seg i meg av ulike grunner, men én film jeg kan se ofte er David Weissmanns The Cockettes, men også den siste filmen hans, We Were Here, som vi satte opp under Oslo Kulturnatt i fjor – en enormt gripende dokumentar alle burde se.


Kan du løfte fram 3 filmer som man absolutt bør få med seg i løpet av festivalen?

– Igjen, det er vanskelig å velge ut enkeltfilmer etter å ha valgt ut årets program… Bijou av Wakefield Poole er en fantastisk film – det er porno, men ulikt noe du har sett tidligere. Den er surrealistisk, vakkert fotografert og kan minne om filmene til David Lynch i strukturen.

Kortfilmprogrammene er verdt å få med seg – det er utrolig mange bra kortfilmer i år. Så har du One Zero One: The Story of Cybersissy and BayBjane – en dokumentarfantasi om to dragartister/performancekunstnere. Definitivt en film man ikke glemmer.


Hva kan folk forvente av Burger Girl dersom de stiller på åpningsfesten?

– Det kan nok bli ganske vilt. Han er tilbakeholden i virkeligheten, men holder ikke tilbake på scenen! Som The Burger Girl gir han alt og inviterer gjerne publikum opp på scenen. Jeg gleder meg veldig!


Redaktøsens skeive festivaltips:

Fredag 13.09
19:00 Åpningsfilm: I am Divine

Fredag 13.09 Fest på Revolver
OPENING NIGHT PARTY: SKEIVE FILMER & INDIESEKSUELL presents THE BURGER GIRL.

Mandag 16.09
21:00 One Zero One: The Story of Cybersissy & BayBjane

Trailer ONE ZERO ONE: THE STORY OF CYBERSISSY & BAYBJANE from Skeive Filmer on Vimeo.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405