Bokvår i luften

Ragnar Hovland - popkulturelt geni. (Foto:Herborg Pedersen/Samlaget)

Ahh. Ett av de første vårtegnenen i den popkulturelle sfæren er at forlagene begynner å invitere til lansering av vårlistene.

Popklikk er selvsagt på saken og vil følge lanseringene tett for å kunne komme med våre anbefalinger av hva vi tror er verdt å lese i år.

Undertegnede redaktøse er kjent for å stå på fest og messe om hvor høyt hun elsker bøker på nynorsk. Derfor er det ingen overraskelse at jeg synes Samlagets liste er spesielt interessant.  Og jadda! Samlaget har en rekke godbiter å by på.

Vi har tidligere uttrykt vår fascinasjon for Agnes Ravatn som ditchet Bård & Harald i det som i ettertid kan se ut som grevens tid.

Nå er hun klar med boken «Folkelesnad» som skal være en studie av alle de ulike bladene folk flest bruker timer på å lese ukentlig.

Samlaget skriver:
Agnes Ravatn tar jaktblada på kornet og pornoblada på dei mest erogene soner, ho lar blada tale for seg sjølv, men ho tar også bladet frå munnen.

Dette høres lovende ut. Det er på tide at noen går litt i dybden i alt det våset som spys ut fra Narvesens hyller, spør du meg.

En annen favoritt som også står på forlagets liste i år er musikkguru og ordmagiker Ragnar Hovland.

Som vestlending var Hovland pensum i ungdomstiden og «Sveve over vatna» fra 1982 gjorde et sterkt inntrykk.

Hovland er rett og slett en både popkulturell og kulturell mann av ypperste klasse noe årets bok bærer vitne om. «Kunsten å kome heim og andre essay» er intet annet enn en Hovlandsk guide til forfatterskapene til Dickens, Brautigan, Dylan Thomas, Edgar Allan Poe og mange andre.

Aner vi konturene av et litterært motsvar til «Dr. Munks popleksikon»?

Sjekk flere av Samlagets nye bøker ved å bla i denne raffe katalogen.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405