Da Nixon ble rystet av norsk fan

mojo-nixon-1990Mens den amerikanske eks-presidenten Richard Nixon var kjent for å legge lokk på all informasjon, flagget Mojo Nixon full ytringsfrihet. Og vel så det.

Mr. Mojo Nixon er en amerikansk artist som herjet på ulike scener i USA og Europa på 80- og 90-tallet. Han står bak låter med de klingende titlene «Burn Down the Malls» og «Destroy All Lawyers».


https://youtu.be/Wv__27TW6Lo

Den 10. august 1989 besøkte han Cruise kafé på Aker Brygge, i tett duo med sin musikalske partner Skid Roper. De oppfordret publikum til å danse «The Mojo-dance». Det førte til at scenegelenderet forsvant. Popklikk var til stede på konserten, først og fremst for å se den überironiske hyllesten til The King himself, Elvis Presley. I «Elvis is everywhere» forkynner Nixon med stor innlevelse at Elvis er overalt (‘he’s in your cheeseburgers’) og i alle mennesker.

Bortsett fra i en viss amerikansk skuespiller: «Michael J. Fox has no Elvis in him!»

https://youtu.be/mpb4ZAAP6Z4

– Vi er med ved oppstarten av en religion, eller i hvert fall en religiøs retning. Elvis-dyrkingen er kommet mye lenger på de få årene som er gått siden hans død, enn Jesus-tilbedelsen var kommet etter 300 år. Dette kommer til å anta syke proporsjoner, sa Nixon til Aftenposten den gang.

Da jeg de påfølgende helgene var på Cruise kafé og DJ Devo (Jan Devo Kornstad, kjent fra filmen «Ti kniver i Hjertet») spilte opp til dans, feiret jeg uhemmet ved å slenge meg over bordet til tekstforfatter og heavy metal-fan, Erik Heisholt. Jeg bød ham opp til hemningsløs poging. Det var muligens noen ved de andre bordene som syntes det ble slitsomt, men du verden for en energiutløsning!

Mojo var generelt på krigsstien når det gjaldt artister på den tiden: Trommeslageren i Eagles, Don Henley, fikk gjennomgå. Han lurte på hva Henley egentlig drev med og ga klart uttrykk for konsekvensen.

Nixon forklarte i detalj (les: puttet det inn med t-skje) at drapstrusselen kanskje ikke var så alvorlig ment. Han viste til et intervju med Henley der Eagles-stjernen avfeier låten med at den ikke har et kommersielt potensial:

«That’s the point, Don. Everything doesn’t have to have a commercial potential. Have some fun, loosen up that pony tail!»

Andre gang Mojo opptrådte på Cruise i Oslo (1993), mobiliserte han en fullsatt kafé til allsang: «Michael Bolton must be castrated, Michael Bolton must be castrated!» lød det tydelig og klart fra Aker brygge. Meldingen rakk nok ikke hele veien over til Oslo spektrum der soulpuddel Michael Bolton sang sine smektende ballader.

Neill Kirby McMillan, Jr fra Virginia alias Mojo Nixon er altså vanskelig å ryste. Det meste tar han på strak arm, og han harselerer.

Imidlertid var han ikke like fornøyd etter en konsert på Roskilde-festivalen. Aftenposten-journalist Asbjørn Bakke forteller følgende historie til Popklikk:

«Under konserten på Roskilde var Nixon entusiastisk opptatt av Kamerun, som sjarmerte mange under fotball VM i 1990. En venn av meg, som kom direkte fra VM i Italia, hadde på seg Kamerun t-skjorte. Han ålet seg fram til scenekanten, tok av seg t-skjorta og rakte den til Mojo Nixon, som vrengte av seg den han hadde på og ga i bytte. Neste dag intervjuet jeg Nixon – en svært munter opplevelse – og fortalte at jeg kjente mannen som hadde gitt ham Kamerun t-skjorta. Nixon ble svart i ansiktet, tok av seg solbrillene, så meg hardt inn i øynene og sa med mørk, grøtete stemme: ‘Tell that boy to take a bath!’ Min venn hadde hatt på skjorta hele bilturen i juliheten fra Roma…»

Med unntak av noen gjenforeninger, har Mojo Nixon lagt gitaren på hylla de siste årene. Han har blant annet involvert seg i politikk, og da han var på høyden musikalsk, frontet han artisters rettigheter til å ytre seg. Han hev seg på diskusjoner i alle de store nyhetskanalene og var naturlig nok et takknemlig intervjuobjekt.

Han virket sjelden engstelig for å bli misforstått. «Debbie Gibson Is Pregnant with My Two-Headed Love Child» var en av Mojos sanger – en direkte kommentar på supermarkedtabloidenes outrerte tolkning av ytringsfrihet uten sannhetsgehalt.

Skuespiller Winona Ryder var da også med på leken (se video).

Ett av temaene Mojo Nixon var opptatt av. var merking av plater med eksplisitt innhold. Han mente den amerikanske sexfikseringen hadde tatt helt overhånd og latterliggjorde den såkalte beskyttelsen av den oppvoksende generasjon. Mannen bak låter som «She’s Vibrator Dependent» og «Tie My Pecker To My Leg», gikk rett i klinsj med den amerikanske høyresiden på CNN om anvendelsen av stygge ord og vendinger.

Det ble gjort et interessant Crossfire-intervju hvor CNN (les: Pat Buchanan fra Det republikanske partiet) hentet inn Nixon fordi han var såpass smågal at han kunne si alle mulige ville ting på vegne av platebransjen.

Utover i intervjuet fikk han imidlertid den ene av de to CNN-intervjuerne som alliert. Michael Kinsley synliggjorde det absurde i forslaget om å pakke platene inn i mørk plastikk med advarsel påklistret for å skjule innholdet på coveret. Han dro frem artister han lyttet til: Frank Sinatra oppfordret til kjøring i alkoholpåvirket tilstand, og Kinsley mente reglene potensielt ville fjernet halvparten av platene han selv har i hyllene, «records which are pretty harmless, I assure you!»

Her kan dere selv ta en kikk på CNNs «Crossfire«-debatt fra 1990:

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233