Drittsekken Dawson

Run Joey, run!

Jadda! La oss snakke «Dawson’s Creek». Gud veit at det er altfor lenge siden sist.

Jeg snakker selvsagt om den klassiske tenåringsangstsåpen som inntok våre skjermer på slutten av 90-tallet.   I seks sesonger holdt Dawson, Joey, Pacey og Jen det gående. Og jeg kan si så mye som at jeg elsket hvert eneste minutt.

Men før popklikkredaktøsen begynner å utbrodere sine varme følelser for kidsa i creek’en, en liten forklaring.  Årsaken til at minnene flommer på er at hovedrolleinnehaver James Van Der Beek nettopp har sluppet en vittig sak på nett.

I videosnutten «Dawson Leery, A**hole for Hire» sier Beek unnskyld for at Dawson har skapt en urealistisk standard når det kommer til hva kvinner kan forlange av følsomhet hos sin partner. Menn verden over som er lei av å bli målt opp mot søtnosen Dawson kan derfor nå leie inn Van Der Beek som lover å oppføre seg som et godt gammaldags rasshøl. Se bare her:

Cute.

Tilbake til selve serien.  Premisset til Van Der Beek i denne snutten er jo at det var  Dawson vi jentene lystet etter. Men de aller fleste av oss vil vel måtte innrømme at det var den mer djevelske Pacey som var mannen. Dawson var rett og slett litt for tafatt der han lå platonisk i sengen ved siden av sin store kjærlighet Joey Potter og så på nerdete filmer.

Dawsons filminteresse var nettopp en av årsakene til at publikum omfavnet serien som noe mer enn nok en våsete tenåringssåpe.  Hjernen bak showet, Kevin Williamson var nemlig en filmnerd av dimensjoner (noe som framstår som klinkende klart dersom man ser på «Scream»-filmene som han også hadde manus på).

I hver episode nærmest haglet det på med popkulturelle referanser som det postmoderne publikummet kunne velte seg i. Dette gjorde det for eksempelt helt stuerent for meg og mine medfilmstudenter i Australia å analysere ukens Creek dagen derpå på cafè.

Grepet om popkulturen ga seg også utslag i soundtracket. På «Songs from Dawsons Creek» finner vi krednavn som The Jayhawks, Pete Yorn og Heather Nova .

Og jaggu gikk det ikke så verst med skuespillerne i ettertid.  Katie Holmes giftet seg riktignok med en gærning, men karrieremessig peaker hun snart når hun inntar rollen som Jacqueline Kennedy i en ny miniserie.

Michelle Williams, eller «Jen» om du vil, gikk gjennom en tragedie i privatlivet da eksmannen Heath Ledger døde, men på filmfronten har hun gjort flere helt riktige valg. Hun har blant annet gjort glitrende innsats i filmer som «Brokeback Mountain» og «Mammoth».

Joshua Jackson har en helt straight karriere selv om det kan se ut som om han helst vil bli husket for nettopp  rollen som «Pacey».

Og James Van Der Beek? Vel han ser ut til å i alle fall ha fått en ironisk distanse til deigklumpen Dawson.

Men vi ville jo ikke forlate dere deilige popklikkere uten noen totalt uviktige trivia om nettopp «Dawsons Creek».

Here goes:

– Smykket Dawson går med i hver episode ble laget av Van Der Beeks mor.
– Over 500 prøvespilte for rollen som Dawson.
– Det tok syv dager å lage en episode av serien.
– Hver episode i første sesong starter i Dawsons rom.
– Serien er basert på oppveksten til Kevin Williamson.

Sånn. Da var det bare å lene seg tilbake og minnes. Nemlig!

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405